مصاحبه آيت الله حاج شيخ محمد جواد فاضل لنکراني(دامت برکاته) با خبرنگار ايرنا پيرامون شخصيت آيت الله العظمي فاضل لنکراني 1388/3/6
۱۴ شهریور ۱۳۹۰
۱۳:۱۲
۳,۵۶۲
خلاصه خبر :
بسمه تعالي
در آستانه شهادت فاطمه زهرا سلام الله عليها، و ايام سالگرد ارتحال امام خميني قدس سره، و دوميّن سالگرد ارتحال مرجع بزرگ شيعه، فقيه مجاهد حضرت آيت الله العظمي فاضل لنکراني قدس سره قرار گرفتهايم. اين مرجع بزرگ، مرجعي جامع ابعاد علمي، سياسي، اخلاقي، معنوي و مردمي بود. يعني ما همه شاخصههاي بزرگي که بزرگان دين و حاملان نشر دين دارا هستند را در وجود اين مرد بزرگ ملاحظه ميکرديم. اولاً با بيش از 50 سال تدريس، شاگردان زيادي تربيت کردند که امروز در حوزههاي علميه در ايران و خارج ايران صاحب کرسي تدريس خارج و سطوح عاليه هستند. ايشان در زمينه تأليف نيز از موفقترين مراجع معاصر بودند؛ به طوري که يک دوره تقريباً کامل فقه را با قلم خود نوشتهاند؛ و آن مجموعه تفصيل الشريعه است که در 27 جلد بوده و شرح کتاب تحرير الوسيله مرحوم امام است؛ که با احتساب تقريراتي که شاگردان ايشان نوشتهاند، به صد جلد ميرسد و به عنوان موسوعه ايشان چاپ خواهد شد. البته هماکنونDVD آن نيز تکثير شده و در اختيار علاقمندان است.
از نظر انقلابي، ايشان از پيشتازان انقلاب بوند و چون از شاگردان ممتاز مرحوم امام و آيت الله بروجردي بودند؛ از اوايل مبارزهي امام، به ايشان پيوستند و خدمات بسياري را از خود بجا گذاردند. بعد از ارتحال امام، يکي از شخصيّتهايي که استمرار انقلاب مديون اوست، ايشان است؛ و به تعبير رهبر انقلاب، ايشان از جمله روحانيون نامداري بودند که نقشهاي مهمّي را در همهي موارد حساس ايفا نمودند.
از جهت مردمي بودن، اقشار مختلف مردم به راحتي با ايشان مرتبط بودند؛ و از شخصيّتهايي بود که مشکلات مردم را سريع متوجّه شده، در صدد حلّ آن بر ميآمدند. يادم ميآيد يکي از سفارشهايي که به دولتها ميکردند اين بود که امام بزرگوار قبل از پيروزي انقلاب به مردم وعده دادند که آب و برق را رايگان نمايند، اما عملي نشد، حال شما سعي کنيد اين موارد بسيار ارزان در اختيار مردم قرار گيرد؛ ايشان رنج ميبردند از اين که کشور ما اين همه منابع در اختيار دارد، اما اجناس به قيمت گران در اختيار مردم قرار ميگيرد. هنگامي که اجناس ضروري مردم مثل نان و سيب زميني گران ميشد، ايشان به شدّت ناراحت ميشدند. ما از نزديک شاهد احساسات ايشان نسبت به مردم مستضعف بوديم.
در رابطه با روحانيت نيز ايشان از زمرهي افرادي بودند که ارتباط گسترده با طلاب، علما و مراجع داشتند. به اين نکته شما را توجّه ميدهم که اين مرجع بزرگ رمز موفّقيت خود را در خدمت به اهلبيت عليهمالسلام ميديدند. مکرّر ميفرمودند: من با اين همه تأليف، تدريس و ... نميتوانم بگويم به اسلام خدمت کردهام. اما اميد من در آخرت به اين پيامهايي است که به مناسبت عزاداري اباعبدالله الحسين و فاطمه زهرا عليهما السلام نوشتهام. لذا، سعي مينمودند در اين مناسبتها با ارسال پيام به مردم، آنها را ترغيب به حضور گسترده در مراسم عزاداري اهلبيت عليهمالسلام نمايند. ايشان در انجام کارهاي خود اخلاص زيادي داشتند؛ لذا، بعد از گذشت دو سال از ارتحال ايشان، ميبينيم کارهاي ايشان استمرار دارد و تمام مراکز تخصصي فقهيشان پررنگتر از سابق به فعاليّت ادامه ميدهند.
از جمله مطالبي که نسبت به آن خداوند را شاکر هستيم، اين است که شهريه ايشان در حوزه علميه توسط برخي از مقلدين ايشان که متکفّل آن شدهاند، هنوز پرداخت ميشود؛ و حال آنکه معمولاً شهريه مراجع بعد از فوتشان بعد از مدّتي تعطيل ميشود. دفاتر ايشان در قم، تهران، مشهد و خارج از کشور پررونقتر از قبل مشغول پاسخگويي به سؤالات شرعي هستند.
بحمد الله بيت ايشان، فکر ايشان که همان فکر امام و رهبر معظّم انقلاب و حضور در صحنههاي انقلاب است را ادامه ميدهد. ياد آن مرد بزرگ را گرامي ميداريم و از مقلدين ايشان در داخل و خارج از کشور تشکر ميکنم. در اوّلين سالگرد ارتحال ايشان، در دهها کشور خارجي مراسم عزاداري برگزار کردند. امسال نيز در مسکو، سوريه، افغانستان، عراق و جاهاي ديگر، مجالس عزاداري بر پا نمودهاند. من از علاقهاي که به ساحت مقدّس مرجعيّت ابراز مينمايند، تشکّر و سپاسگذاري مينمايم.
والسلام