یکی از نقاط افتخارآمیز نظام جمهوری اسلامی، کمیته امداد است
۱۹ دی ۱۴۰۳
۱۲:۲۹
۳
خلاصه خبر :
آخرین رویداد ها
-
ولادت با سعادت امیرالمؤمنین؛ علی بن ابیطالب(علیه السلام) تبریک و تهنیت باد
-
استدلالهای قرآنی امام جواد(علیهالسلام)
-
یکی از نقاط افتخارآمیز نظام جمهوری اسلامی، کمیته امداد است
-
انتصاب ناشایست هم شعبهای از شعوب جور و خیانت است
-
شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع واگذاری مسئولیتها را ساماندهی کند
-
علم اصول، منطق فهم دین
بسم الله الرحمن الرحیم
ما قبل از انقلاب مرکز مشخصی نداشتیم که سرپرستی ایتام وخانواده های بیبضاعت را که معمولاً آبرومند هستند برعهده داشته باشد، البته در قم یا شاید در بعضی از شهرها انجمن ایتام بود و هنوز هم هست که مؤسس آن هم بعضی از علما و بزرگانی بودند که در رأس حوزه قرار داشتند. به هر تقدیر جای شکر دارد که در نظام ما مسئولین کشور و در رأسشان امام امت که رحمت خدا بر او باد و رهبری معظم انقلاب، توجه ویژه ای به حل مشکلات مستضعفان دارند.
در متون دینی ما، توجه به حل مشکلات مردم و کمک و انفاق، رسیدگی به خانوادههایی که گرفتاریهای مالی دارند در رأس قربات و از بهترین کارهایی است که انسان را به خدای تبارک و تعالی نزدیک میکند. اگر انسان غمی را از دل یک یتیم یا یک فقیر یا یک گرفتار بردارد ودستگیری اجمالی از او کند این از ارزشهای بزرگی است که موجب تقرّب او به خدای تبارک و تعالی میشود.
نگاهی که دین به ما یاد داده اینست« الخلق عیال الله»، همه مردم عیال خداوند هستند. آدم نباید بگوید من خودم و زن و بچه و زندگی خود را اداره کنم وکاری به بقیه خانوادهها نداشته باشند.
همین جا باید از مردم ایثارگرمان تشکر نمود خصوصاً مردم شریف قم که در صدر آمار کمک به صندوقهای کمیته امداد قراردارد. باید از درایت و توجه مردم قم به این مسئله بسیار مهم تقدیر کنیم. به جناب آقای مهری نیز عرض میکنم که این آمار حاوی این پیام است که هر چه از ظرفیت مردم در این مجموعه استفاده کنیم کم است. مردم متدین ما آمادگی دارند با وجود همه مشکلاتی که دارند، اما وقتی ببینند یک چنین نیازهای جدی در جامعه وجود دارد به میدان آمده و حتی از آنچه خودشان هم نیاز دارند بگذرند و آن را در اختیار فقرا و ایتام قرار بدهند.
لذا ضمن تشکر فراوان از مردم، تلاش کنید با کسبه، بازاریها و تولید کنندهها بیشتر ارتباط برقرار کنید تا از این ظرفیت بخوبی استفاده شود. یعنی هر چه ارتباط قویتر شود بازدهی این مسئله نیز بیشتر خواهد شد.
نکته دیگردر متون دینی ما به حفظ کرامت و شئون بندگان خدا تأکید فراوان شده . کسی که میخواهد صدقهای بدهد مواظب باشد آنرا همراه منّت نکند، دو واژه منّ و اذی را که قرآن مطرح کرده معیارش این است که هنگام کمک رسانی، آن فرد مددجو واقعا احساس کرامت کند. در مواردی ممکن است گفته شود ما که اهانت نمیکنیم به آنها می گوییم بیا سهم خود را بگیر و برو، معنای این حرف انجام یک کار اداری صِرف است که با موازین دینی ما سازگاری ندارد.
آنچه اسلام بر آن تاکید دارد انفاق مقرون با تکریم است. مددجو باید احساس کرامت کند، احساس کند که ما این کاررا به جهت وظیفه انجام می دهیم. گاهی بعضی افراد از حرف کسی که به او کمک کرده اند ناراحت شده ومیگویند من حرفی ندارم که به او کمک کنم ولی او فکر میکند که این کار وظیفه من است، بله البته که وظیفه توست! رسیدگی به فقرا وظیفه اخلاقی و شرعی کسی است که مال و مکنت دارد. هر چند آن مددجو باید قدردان محبت افراد نیکوکار باشد ولی چون در این کار انسان با خدا معامله میکند در آن نباید منت و اذیتی باشد، چون منت و آزار جنبه خدایی بودن و قربی بودن انفاق را از بین میبرد.
بنابراین در این نهاد نگاه بالادستی به مددجویان نباید باشد، حتی نظام هم نمیتواند منّتی داشته باشد، این یک وظیفه و تکلیف شرعی واخلاقی و انسانی است که باید انجام بشود.
نکته دیگراینکه ما آرزو میکنیم یک زمانی فرا رسد که بفرمائید ما دیگرمتقاضی امداد نداریم.
بعداز فوت مرحوم آقا یک روز جناب آقای عسکراولادی(رحمت الله علیه) همراه شورای مرکزی کمیته امداد به این جا آمدند و در ضمن عرض تسلیت آماری ارائه دادند که سال گذشته چند میلیون تحت پوشش داشتیم امسال پانصد هزار تا اضافه شده، من به ایشان عرض کردم این خبرناراحت کننده است، اکنون که سی سال از انقلاب گذشته شما باید بگوئید آمار مثلاپنج میلیون تحت پوشش ما تبدیل به سه میلیون شده نه اینکه اضافه تر شده.
آرزوی ما این است که ساختارها و پایههای اقتصادی کشور طوری باشد که یک زمانی برسد ما فقیر نداشته باشیم. هر چند تحقق کامل این آرزو در زمان ظهور حضرت حجت(عج) است ولی ما هم باید تلاش کنیم تا یک حدی در این زمان آنرا تحقق بخشیم.
موضوع توانمندسازی مورد تاکید رهبری معظم انقلاب هم هست. در میدان کار هم مشاهده کرده اید توانمند سازی چه نتایج و آثاری مفیدی داشته است. حتی شنیدم بعضی از همین مددجویانی که توانمند شده اند به کمیته امداد کمک می کنند، این خیلی با ارزش است. مثل دانشجویی می ماند که درس بخواند و بعد استاد بشود، هدف عالی می تواند همین باشد که اینها توانمند شوند و خودشان هم بتوانند دستگیر فقرا و نیازمندان جامعه گردند.
نکته بعد توجهی است که نسبت به امور فرهنگی این افراد دارید، واقعاً کمکهای مالی و فرهنگی باید کنار هم باشند. برطرف کردن مشکل مادی گرچه خوب است ولی تنها هدف این نیست و در کنارش باید مسائل فرهنگی باشد. خصوصاً اینکه کمکها را در مناسبتهای مهم دینی مثل میلاد علی بن ابی طالب علیه السلام انجام دهید که آن بچه یا آن خانواده یا کسانی که تحت پوشش قرار دارند این مناسبت در ذهنشان نهادینه گردد و متوجه شوند که باید با ولایت و با امیرالمؤمنین و قرآن باشند.
چنانچه به یک بچه هدیه ای داده شود او نگاهش به این هدیه است و لذت هم میبرد، ولی وقتی به او میگوئیم که این عیدی میلاد امیرالمؤمنین(ع) است، در ذهنش نام امیرالمؤمنین(ع) ماندگار میشود، و این خیلی مهم است. این کمکها را طوری انجام بدهید که خاطرههای دینی برای مردم و این خانوادهها باقی گذارد ان شاء الله.