رشد حوزه ها در گرو ارتباط با مجتهداني مانند آيت الله تجليل تبريزي است
۱۴ شهریور ۱۳۹۰
۱۳:۰۴
۳,۴۴۰
خلاصه خبر :
-
انتصاب ناشایست هم شعبهای از شعوب جور و خیانت است
-
شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع واگذاری مسئولیتها را ساماندهی کند
-
علم اصول، منطق فهم دین
-
جشن میلاد حضرت زهرا(س) و آئین عمامهگذاری در حسینیه دفتر آیت الله فاضل لنکرانی
-
مقاومت؛ تنها راه عزت مسلمین و غلبه بر مستکبرین
-
گزارش دیدار آیت الله فاضل لنکرانی با حضرت آیت الله العظمی سبحانی(دامت برکاته)
رييس مركز فقهي ائمه اطهار:
رشد حوزه ها در گرو ارتباط با مجتهداني مانند آيت الله تجليل تبريزي است/ يکي از ابعاد تحول در حوزه، تجليل از علماي مخلص و گمنام است
رسا، سرويس سياسي ـ رييس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) رشد حوزه ها را در گرو ارتباط با مجتهدان باتقوايي مانند آيت الله تجليل تبريزي دانست و گفت: بزرگان حوزه فضيلت را در گمنامي ميدانند، اما جاي تاسف دارد که جامعه و حتي حوزويان قدر آنان را نمي شناسند.
حجتالاسلام والمسلمين محمدجواد فاضل لنكراني، عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم عصر امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري رسا با اشاره به جايگاه علمي و تلاشهاي مخلصانه مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي اظهار داشت: ايشان در مسائل ديني و علوم حوزوي بسيار دقيق و صاحبنظر بود.
وي افزود: متأسفانه شخصيتهايي از اين دست با گمنامي دنيا را ترك ميكنند و آنچنان كه بايد از مقام علمي ايشان پاسداشت به عمل نميآيد.
مدرس خارج فقه و اصول حوزه علميه قم، سراسر عمر ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي (ره) را اشتغال به مطالعه، تحقيق، تدريس و تبليغ معارف اهل بيت (ع) توصيف و تأكيد كرد: ايشان از شاگردان مبرز مرحوم حضرت آيت الله حجت کوه کمره اي (ره) بود. واقعاً جاي تأسف دارد كه حوزه ما خيلي نسبت به ايشان خيلي آگاهي نداشت. همچنين جامعه ما و اهل تحقيق و نظر نيز نسبت به مراتب علمي و تلاشهاي ايشان در حفظ ميراث گرانقدر شيعه و معارف اهل بيت (ع) اطلاعي ندارند.
وي مرحوم آيتالله ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي را از اولين علمايي دانست كه اقدامشان منجربه تشكيل جامعه مدرسين قم و مبارزه با رژيم ستمشاهي شد و خاطرنشان كرد: ايشان جزو شخصيتهاي اولي بودند كه من عكسهايي هم از آن دوره از ايشان دارم كه در جلسات مهم جامعه مدرسين در آن دوره حضور داشتند و جزو بنيانگذاران جامعه و افراد فعالي بودند كه در همان دورههاي اول تشكيل جامعه مدرسين حضور داشتند.
رييس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) ادامه داد: ايشان واقعاً عمري مشغول تلاش علمي بود و جا دارد رسانه ملي و ساير مراكز و نهادهاي مربوط به شخصيتهايي از اين دست بيشتر توجه كنند و شخصيتهاي حوزوي مانند مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي از ناشناسي و گمنامي در بيايند و جامعه قدر آنها را بداند. لااقل جا داشت ايشان مورد شناسايي بيشتر از سوي طلاب و حوزهها قرار ميگرفت، چون بالاخره طلبههاي ما اگر بخواهند در اين حوزهها رشد بكنند هيچ راهي وجود ندارد جز ارتباط با افرادي كه ريشههاي بسيار محكم و عميق علمي و تقوايي دارند و اصلاً رشد حوزهها مرهون ارتباط فضلا و طلاب با چنين شخصيتهايي است.
وي با بيان اينكه تا چنين شخصيتهايي شناخته نشوند از ابعاد علمي و معنوي آنها آنچنان كه بايد استفاده نميشود اظهار داشت: يكي از جهاتي كه بايد مسؤولين شوراي عالي و مديريت محترم حوزه مورد توجه قرار دهند و تحول صورت گيرد، پرداختن به چنين شخصيتهايي است.
رييس دفتر مرحوم حضرت آيت الله محمد فاضل لنکراني (ره) با بيان اين که نگذاريم پس از آنكه آيت الله ابوطالب تجليل تبريزيها از دستمان رفتند به آنها پرداخته شود ادامه داد: واقعاً انسان تأسف ميخورد در زماني كه از يك هنرمند يا استاد معمولي دانشگاه كه از دنيا ميرود از او خيلي تجليل ميكنند، ولي متأسفانه در حوزه علميه ما خيليها گمنام زندگي ميكنند و مجهول القدر از دنيا ميروند و كسي به آنها توجه نميكند.
وي بناي علماي مهذب حوزه و توقع بزرگان شيعه را دوري از شهرت و تمجيد ديگران خواند و اظهار داشت: اساسا سيره علما و فقهاي بزرگ ما اين نيست كه بگذارند از آنها تقدير به عمل آيد و فضيلت را در مجاهدتهاي گمنام و اخلاص را در دوري از اين مظاهر دنيوي ميدانند. اين ارزش و آثار زيادي دارد.
رييس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) ادامه داد: هرچند در مديريت سابق تلاشهاي خوب و اقدامهاي مؤثري براي شناسايي اساتيد و نخبگان حوزه و معرفي آنها برداشته شد، اما اين مقدار بسيار كمرنگ است. ما بايد شخصيتهايمان را در ابعاد گوناگون علمي بررسي و معرفي كنيم.
حجتالاسلام والمسلمين محمدجواد فاضل لنكراني در بخش ديگري از گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري رسا تصريح کرد: شخصيتي مانند مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي كه ساليان سال در علوم حديث زحمت كشيده است يا در رجال خيلي كار كرده و زندگي نوراني و با تقوايي داشته بايد بعنوان اسوه اساتيد مطرح شود. نبايد به صرف اينكه يك نفر مثلا پنجاه سال تدريس كرده او را استاد نمونه دانست، اين كفايت نميكند. بايد قدمهاي بيشتري در اين زمينه برداشته شود.
وي با بيان اينكه تدريس خارج فقه مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي در ساليان اواخر عمر در منزل شخصي ايشان انجام ميشد گفت: البته اين فقيه بزرگوار يك دوره اصول فقه ارزشمند و عميق در جامعةالزهرا (س) قم براي بانوان طلبه حوزه علميه قم تدريس كرده است كه برخي از آن بانوان از شاگردان خيلي خوب ايشان به شمار ميروند.
رييس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاري رسا درباره آثار آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي (ره) در علم رجال گفت: آن عالم فقيد كتاب بسيار ارزشمندي در علم رجال تدوين کرده و فهرست خوبي از راويان مورد وثوق اماميه در باب رجال را گردآورده است.
وي ادامه داد: مرحوم ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي اين مجموعه ارزشمند را با عنوان «معجم الثقاة» تدوين و كمك بزرگي به طلاب و محصلان خارج فقه کرده است.
رييس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) در ادامه با اشاره به تلاشهاي علمي و نوآوري هاي مرحوم شيخ ابوطالب تجليل تبريزي (ره) در مسائل اعتقادي شيعه و پاسخ به شبهات خاطرنشان كرد: ايشان در مسائل اعتقادي كتابي با عنوان «براهين اصول معارف و اعتقادات» دارد كه بسيار محكم، ادلهاي در اثبات وجود خداي متعال و ساير اصول اعتقادي در آنجا به قلم خود آورده و انتشارات جامعه مدرسين نيز آن را چاپ كرده است.
وي ادامه داد: مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي موفق شد در عمر پر بركت خود يك دوره به صورت دايرةالمعارفي از مسائل اخلاقي با عنوان «المحاسن والمساوي» جمعآوري و در اختيار تشنگان معارف و مباحث اخلاقي قرار دهد.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم در ادامه درباره اين مجموعه اخلاقي توضيح داد: كتاب شريف «المحاسن والمساوي» از بيست جلد تشكيل ميشود كه آن را نيز انتشارات جامعه مدرسين منتشر كرده و با استقبال خوب علاقهمندان به مباحث اخلاق روبهرو شده و كمك شاياني در اين زمينه انجام داده است.
وي ادامه داد: اين دوره اخلاق از كتابهاي بسيار غني و ارزنده است. با آنكه ايشان يك نفره دوره بيست جلدي «المحاسن و المساوي» را تدوين كرده ، اما به منابع و كتب مرجع در اين زمينه به خوبي مراجعه و از آنها استفاده كرده است.
حجتالاسلام والمسلمين محمدجواد فاضل لنكراني با اشاره به تلاشهاي مرحوم ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي (ره) در پاسخ به شبهات جديد گفت: ظاهراً اين فقيه فرزانه براي پاسخ به پرسشهاي جوانان اين مرز و بوم و دانشجويان و جويندگان حقيقت اولين مركز پاسخ به شبهات اعتقادي را شخصاً تشكيل داد.
وي تلاش آن عالم رباني را در پاسخ به شبهات، تلاشي چهل ساله توصيف کرد و ادامه داد: پرسشهاي جوانان، دانشجويان و جويندگان حقيقت در مسائل اعتقادي و مباحث ديني از سراسر كشور به ايشان ارسال ميشد و برخي از آنها در مجموعهاي با عنوان «پاسخهاي ما» به قلم خود آن عالم فرزانه منتشر شده است.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم افزود: اين فقيه اهل بيت (ع) موفق شد در زمينه علوم حديث يك پژوهش موفقي از خود به جا بگذارد.
وي به تلاش هاي مرحوم شيخ ابوطالب تجليل تبريزي (ره) درباره برخي از مجلدات دوره كتاب ارزشمند «احقاق الحق» اشاره و خاطر نشان کرد: اين كتاب يك دوره نفيس و ارزشمندي در حديث ميباشد.
مدرس خارج فقه و اصول حوزه علميه قم با بيان اين که همه محققان و حديث پژوهان مي دانند که دوره نفيس «احقاق الحق» زير نظر و تحت اشراف و توسط مرحوم حضرت آيتالله العظمي مرعشي نجفي (ره) چاپ شده است گفت: مرحوم آيت الله تجليل سهم وافري در تدوين اين مجموعه نفيس داشت.
وي ادامه داد: نكته مهم اين است كه اين فقيه فرزانه آمادگي اين را داشت كه در هر زمان شبهاتي كه به كيان تشيع وارد ميشود به خوبي و مستدل پاسخ دهد.
حجتالاسلام والمسلمين فاضل لنكراني با بيان اينكه چند سال پيش يكي از علماي وهابي كتابي را با عنوان اصول و اعتقادات شيعه در عربستان به چاپ رساند و شبهات زيادي در آن به اماميه وارد كرد، به خبرنگار خبرگزاري رسا گفت: من يادم هست مرحوم آيت الله ابوطالب تجليل تبريزي (ره) يك روز به من گفتند كه من همه اين شبهاتي را كه در اين كتاب آمده است پاسخ مستدل و مشروح دادهام.
وي درباره پاسخهاي مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي به اين كتاب ضد شيعي اظهار داشت: البته من اطلاعي ندارم پاسخهاي ايشان منتشر شد يا نه.
مدرس خارج فقه و اصول حوزه علميه قم به جامعيت علمي مرحوم آيتالله ابوطالب تجليل تبريزي (ره) اشاره و خاطرنشان كرد: آن مرحوم از جهت اجتهادي شخصي بود كه در مرتبه بالاي فقاهت قرار داشت و از اساتيد مبرّز در حوزه علميه قم به شمار ميرفت اما بسيار خاضع و گمنام ميزيست و به شدت از مطرح شدن و شهرت پرهيز داشت.
وي مراتب علمي و فقهي ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي را مورد قبول بسياري از مراجع و بزرگان حوزه علميه قم دانست و خاطرنشان كرد: حتي برخي از بزرگان حوزه آن فقيه والامقام را نسيت به برخي از مشاهير معاصر از جهت علمي ترجيح ميدادند.
اين مدرس خارج فقه و اصول حوزه علميه قم شخصيت اين عالم شيعي را جامع و كمنظير دانست و گفت: ايشان در فقه، اصول، فلسفه، مسائل اعتقادي و مسائل رجالي و حديثي از استادان بسيار پخته و صاحبنظر حوزه علميه قم به شمار ميرفت.
وي در پايان تاکيد کرد: جايگاه علمي آيتالله حاج ميرزا ابوطالب تجليل تبريزي مورد احترام بسياري از بزرگان حوزه بود.