سؤال نشریه «مشق عشق» از محضر حضرت آيت الله حاج شيخ محمدجواد فاضل لنکراني(مدظلّهالعالي)
۰۱ آذر ۱۳۹۰
۰۷:۴۸
۱,۵۰۳
خلاصه خبر :
-
ولادت با سعادت حضرت جواد الائمه(علیه السلام) تبریک و تهنیت باد
-
انتصاب ناشایست هم شعبهای از شعوب جور و خیانت است
-
شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع واگذاری مسئولیتها را ساماندهی کند
-
علم اصول، منطق فهم دین
-
جشن میلاد حضرت زهرا(س) و آئین عمامهگذاری در حسینیه دفتر آیت الله فاضل لنکرانی
-
مقاومت؛ تنها راه عزت مسلمین و غلبه بر مستکبرین
محضر حضرت آيت الله حاج شيخ محمدجواد فاضل لنکراني(مدظله العالي)
سلام علکيم
احتراماً ضمن تبريک دهه کرامت به استحضار ميرساند تعدادي از خوانندگان نشريه «مشق عشق» وابسته به اين تشکيلات که از مقلدين ميباشند چند سؤال شرعي از حضرتعالي پرسيدهاند که از شما استفتاء مينمائيم تا جواب سؤالات را در نشريه بعدي با جوابشان به چاپ برسانيم. خواهشمنديم ما را در اين امر ياري فرمائيد.
1ـ چند نکته اخلاقي و تربيتي براي مسير معنوي بيان فرمائيد؟
2ـ حکم ارتباط دختر و پسر در فضاي مجازي بدون قصد رفاقت را بيان نمائيد؟
3ـ حکم چت کردن در اينترنت چيست؟
4ـ حکم نگاه کردن به برنامههاي علمي و آموزشي ماهواره چيست؟
5ـ اظهار عشق قبل از ازدواج بين دختر و پسر چه حکمي دارد؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و تحيّت خدمت برادران و مسئولين محترم نشريه جمعيت دوستداران اهل بيت(عليهم السلام) و تشکر از توجّه به مسائل ديني و فرهنگي, نسبت به سؤالاتي که ارسال نمودهايد پاسخ به قرار ذيل است:
1ـ امام صادق(عليه السلام) در وصيت خود به امام کاظم(عليه السلام) فرمود: چنانچه اين کلام و وصيّت من را توجّه کني و به آن عمل نمايي، زندگاني سعادتمند و خوشي را خواهي داشت و نيز از مردن محمودي برخوردار خواهي بود، و به تعبير ديگر با بهترين حال از دنيا خواهي رفت.
ايشان فرمود: «يا بُنَيَّ من رضي بما قسّم له استغني ومن مدّ عينيه إلي ما في يد غيره مات فقيراً»؛ فرزندم کسي که راضي باشد به همان مقداري که خداوند بر او مقدّر نموده، هميشه غني خواهد بود و کسي که به دست مردم و آنچه که مردم دارند چشم بدوزد فقير از دنيا ميرود.
از اين مطلب استفاده ميشود براي اينکه انسان احساس استغناء و بينيازي کند -که خود امري است بسيار مهم و مؤثر در زندگي-، بايد نسبت به آنچه خداوند به او عنايت فرموده راضي باشد و به آنچه که در اختيار دارد قانع باشد.
«قناعت» از اموري است که انسان بايد از جواني خود را به آن عادت دهد، قناعت در خوردن، در کلام، در لباس، در مقام و پست، سبب برطرف شدن نگرانيها و اضطرابها است.
بسياري
از نزاعها و اختلافها به جهت آن است که دو طرف نزاع يا يک طرف، نسبت به حق خود
قانع نيستند، امّا چنانچه قناعت باشد ديگر مجالي براي نزاع باقي نميماند. قناعت؛
انسان را براي عبادت خداي متعال آماده ميکند. روح قانع هميشه متّصل به ذات
باريتعالي است.
توصيه ائمه معصومين(عليهم السلام) در مسائل معنوي به «رعايت نماز در اوّل وقت» است. چنانچه جوانان عزيز نسبت به اين امر، خود را عادت دهند، زندگي آنان هميشه نوراني خواهد بود و آخرت بسيار موفقي را براي خود رقم خواهند زد و اساساً بر حسب روايات، کساني که نسبت به نماز اوّل وقت مقيّد باشند، ملک الموت جان آنها را به راحتي از جسمشان خارج ميکنند.
2و3ـ در دين اسلام، برقراري ارتباط بين زن و مرد نامحرم بسيار مورد نهي قرار گرفته است و صحبت و مکالمه چنانچه در مسائل علمي و تبادل مسائل علمي باشد، آنهم در حدّ ضرورت، اشکالي ندارد.
ليکن زائد بر آن، مقدمه است براي تحقّق فساد، بنابراين نسبت به سؤال ذکر شده؛ حتّي اگر پسر و دختر قصد رفاقت را هم نداشته باشند، چون غالباً چنين ارتباطي منجر به رفاقت و سپس منتهي به فساد ميشود، بايد از آن اجتناب شود.
4ـ استفاده صحيح و مشروع از ماهواره اشکالي ندارد، خصوصاً نسبت به برنامههاي علمي و آموزشي آن.
آري؛ چنانچه مجري اين برنامهها زناني باشند که از طريق اجراء برنامه، رعايت ضوابط ديني را نميکنند، بهتر است اجتناب شود و چنانچه علاوه بر رعايت نکردن، قصد تخريب عقائد و احکام را دارند، در اينصورت استفاده از آن جايز نيست.
5ـ چنانچه قصد جدّي ازدواج باشد و زمينه تحقّق آن نيز فراهم باشد، اشکالي ندارد، البته رعايت احتياط به مقدار ضرورت لازم است.
1390/8/15