بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در دیدار انجمن صنفی خبرنگاران قم 28 /10 /92

۲۹ دی ۱۳۹۲

۰۹:۱۵

۳,۲۴۹

خلاصه خبر :
مجموعه خبرنگاران باید آسیب های جامعه را رصد کنند... مسئولیت مهم خبرنگار این است که معضلات جامعه را تشخیص داده و به مقدار توان آن را حل کند...ما از نظر دینی هیچ حقی نداریم که اگر کسی خلافی انجام داده حتی اگر آن خلاف در محکمه هم ثابت شده باشد در روزنامه‌‌ها منتشر کنیم....یکی از راه‌‌های ارتباط حوزه و دانشگاهها خبرنگار ها هستند
آخرین رویداد ها

بسم الله الرّحمن الرّحیم

ولادت باسعادت رسول اکرم(ص) و رئیس مذهب؛ امام صادق(ع) را تبریک عرض می‌‌کنم.
همچنین در آستانه هفته وحدت هستیم که از یادگارهای بسیار مهم امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) و از سیاست های محکم دینی ما وانقلاب ماست و همیشه باید به این توجه داشته باشیم.

این مجموعه‌‌ی مبارکی که به عنوان انجمن صنفی خبرنگاران تشکیل شده باید توجه داشته باشند بالاخره اساس اخبار از طریق رسانه‌‌ها منتشر می‌‌شود و بدینوسیله ما بتوانیم بسیاری از معضلات جامعه را حل کنیم.

واقعا خبرنگاری امروز فقط محدوده اطلاع رسانی از وقایع وحوادث نیست، مسئولیت مهم خبرنگار این است که معضلات جامعه را تشخیص داده و به مقدار توان آن را حل کند. نظیر همین مثالی که راجع به مساله فرهنگ سازی و استفاده کمتر از گاز در فصل زمستان فرمودید، این مساله خیلی مهمی است، به همین قیاس بپذیریم که خبرنگار می‌‌تواند در مسائل اخلاقی جامعه خیلی تأثیر گزار باشد.

اساسا قبل از انقلاب اشاعه انحراف‌‌‌ها بیشتر از همین راه روزنامه‌‌ها و مطبوعات و رادیو و تلوزیون قبل از انقلاب بود، آنها که با اساس اسلام مخالف بودند، اخلاق غیر صحیح را در بین جوان‌‌های ما ترویج می‌‌کردند.

مجموعه خبرنگاران باید آسیب های جامعه را رصد کنند.

جامعه ما مخصوصا در زمان ما که آسیب‌‌های اخلاقی متعددی وجود دارد. ما نمی‌توانیم چشم خودمان را ببندیم وبگوییم آسیبی در جامعه ما نیست. در مسأله ازدواج و طلاق، شما که به آمار دسترسی دارید می دانید که آمار ازدواج کاهش یافته و آمار طلاق افزایش پیدا کرده است. واقعا اندیشه کنید که چگونه می‌‌توانید در این مسیر فرهنگ سازی کنید. می‌‌توانید آسیب‌‌هایی که در اثر طلاق بوجود آمده را به مردم و جوانها بشناسانید.

به نظر من بسیاری از ازدواج هایی که در مدت کوتاهی منجر به طلاق می‌‌شود ناشی از این است که این مرد و زن از تبعات و آثار طلاق خبر ندارند. لذا در بسیاری از موارد بعدا پشیمان می‌‌شوند اما دیگر فایده‌‌ای ندارد. باید از این طریق آثار بد طلاق، مبغوضیت خود طلاق، اطلاع رسانی شود. از آن طرف هم نسبت به تسهیل در امر ازدواج و اینکه آن را زودتر انجام دهند باید کار شود.

این امر غلطی که امروز در جامعه ما فرهنگ شده که پسر و دختر باید یک امکانات خوب برای زندگی داشته باشند تا این امر ازدواج سر بگیرد، اینکه دختر باید تحصیلات علمیش بالا رود، پسر هم کار و وسایل و خانه همه آماده باشد و ازدواج کند، این یک برداشت غلطی است. مگر در زمان قدیم ازدواج که واقع می‌‌شد با همه شرایط بود؟!!

اگر ما منتظر تحقق این شرایط باشیم آمار سن ازدواج افزایش پیدا می‌‌کند و این معضلاتی را بوجود می‌آورد که شاهدش هستیم.

ما از نظر دینی هیچ حقی نداریم که اگر کسی خلافی انجام داده حتی اگر آن خلاف در محکمه هم ثابت شده باشد در روزنامه‌‌ها منتشر کنیم، مگر آن مُفسدی که إخلال اقتصادی به کل جامعه وارد کرده باشد یا کسی که امنیت کل جامعه را به مخاطره انداخته را باید معرفی کرد.

رسول خدا(ص) به اصحابشان فرمودند: «لا ینبأ أحدٌ من أحدٍ شیئأ»؛ شما اصحاب من هیچکدام حق ندارید از فرد دیگری خبرچینی کنید. حالا یک کسی ضعف یا یک انحرافی دارد، من به رفیق او بگویم خبر داری که فلانی این ضعف یا انحراف را دارد؟ حق نداریم آن را مطرح کنیم.

سیره بزرگان و علما را ببینید؛ معروف است مرحوم آیت الله آقا سید ابوالحسن اصفهانی که مرجع مطلق شیعه در زمان خودش بود ایشان در یک مجلسی که یکی از منبری‌‌های مشهور آن زمان راجع به فردی که می‌‌دانستند که فاسق هم بوده حرفی می‌‌زند، مرحوم آقا سید ابوالحسن وسط مجلس بلند می‌‌شود و می‌‌روند. بعد آن واعظ خدمت ایشان می‌‌رود و می گوید که آقا مگر این آدم را فاسق نمی‌‌دانید؟ می‌‌فرماید بله، ولی مگر هر کسی فاسق باشد ما حق داریم بالای منبر بگوییم؟

از اوصاف خدا؛ «ستاریت» است. متاسفانه مخصوصا در هفت هشت سال گذشته بسیاری از روحیات اخلاقی در جامعه ما آسیب دید.

خبرنگاران امروز می‌‌توانند یک سهم عظیمی در اصلاح اخلاقی جامعه ایفا کنند و این کار بسیار بزرگی است. همانطور که در مسائل انتخابات فعال بودند. انتخابات وقتی می‌‌تواند یک انتخابات سالمی باشد که رسانه‌‌ها دقیقا مردم را در جریان بگذارند، ملاک های انتخاب اصلح را برای مردم بیان کنند.

بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در دیدار انجمن صنفی خبرنگاران قم 28 /10 /92

امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) فرمود که مردم باید در همه انتخابات حضور داشته باشند. خوب این کلام در ذهن نسل امروز که نیست، این مطالب امام و مطالب رهبری معظم و مطالب مراجع و بزرگواران را به نسل جوان برسانید.

شما یک جریان ایجاد می‌‌کنید. وقتی انتخابات باشکوهی به وجود می‌‌آید انتخابات گرم وپر شور در این نظام، بدون حضور خبرنگارها و خبرگزاری‌‌ها ا صلا نمی‌‌تواند برگزار شود. حضور گسترده معلول این ایفای نقش صحیح خبرنگاری است.

مطلب دیگر آنکه شما خبرنگارانی که در قم حضور دارید، قم، امروز کانون علم وسیاست وخبر است. در مسائل سیاسی کانون بسیاری از جریانها در قم است. در مسائل دینی، امروز اکثر مراجع در قم حضور دارند، در مسائل علمی شما در کنار حوزه علمیه قم هستید. مثلا من خوشحال می‌‌شوم وقتی یک بحثی واقع می‌‌شود به نام تک خوانی زنان پیش می‌‌آید، از سایت‌‌ها تماس می‌گیرند که نظر فقهی شما چیست؟ این کار خوبی است.

یا در مسائل مهم فقهی این بحث بسیار مهم «طواف در طبقه دوم وسوم در مسجدالحرام» را لازم است زائرین بیت الله الحرام و مردم متدین و دانشگاهیان ما بدانند. این بحث‌‌های روز در حوزه علمیه مطرح می‌‌شود و به نقد هم کشانده می‌‌شود.

بنده ده سال پیش یک رساله در این موضوع نوشتم، چند روز پیش توسط دو نفر از اساتید به نام دروس خارج حوزه علمیه مورد نقد و بررسی قرار گرفت. باید این پویایی حوزه، آزاد اندیشی حوزه، حرّیّت در اظهار نظر مطرح شود.

راجع به سلاح‌‌های کشتار جمعی در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) دو سال نشست‌‌های طولانی انجام شد. بسیاری از این پژوهشها را شما می‌‌توانید اطلاع رسانی کنید.

یکی از راه‌‌های ارتباط حوزه و دانشگاهها خبرنگار ها هستند. امروز در دنیا مرکز آموزشی قوی مثل حوزه علمیه نداریم، واقعا هم نیست، تعصب هم نداریم که اینطور بگوییم، آن هم مستقل غیر دولتی، یک مجموعه‌ای که استاد می‌‌نشیند نظریات بزرگان فقه گذشته را مثل شیخ انصاری و صاحب جواهر و... را مورد بحث وتجزیه و تحلیل قرار می‌‌دهد و نو آوری می‌‌کند. خوب این ظرفیت خیلی خوبی است که ما داریم.

در همین مساله کنترل جمعیت، حوزه علمیه قم وبعضی از مراجع حرف داشتند. از همان زمان مرحوم والد ما در همان سالهای 74 در مجلس درس فرمودند این مساله کنترل جمعیت در نهایت به ضرر نظام اسلامی خواهد بود. ولی آن زمان خیلی انعکاس پیدا نکرد.

امروز باید خبرنگارها حضور جدی داشته باشند، نکات و مطالبی که در درس بزرگان گفته می‌‌شود صید کنند. اینها آ ینده ساز و مفید است.

علی أی حال می‌‌خواهم عرض کنم از این ظرفیت‌‌ها خوب استفاده کنید. قم کانون علم ومعنویت است، دو پایگاه مهم معنوی در قم وجود دارد؛ حرم حضرت معصومه(س)و مسجد مقدس جمکران، دو پایگاه معنوی عظیم. به نحو صحیح و دقیق برای اینها کار کنید. قم کانون مرجعیت است، کانون سیاست است، کانون انقلاب است، و تعابیری که رهبری معظم در مود قم داشته‌‌اند، آن تعابیر را دقت کنید؛ شهر جهاد، شهر علم، شهر اجتهاد.

شما به مقتضای کار خودتان در این میدانها خیلی می‌‌توانید استفاده کنید. باز من تاکید می‌‌کنم امروز نگرانی بزرگان ما مسائل اخلاقی جامعه است، روی این مسائل واقعا کار کنید، این انجمن بنشیند و همفکری کنند و طرح بدهند که جوانها را در مسیر اخلاقی صحیح هدایت کنیم.

امیدواریم خداوند عنایت کند و  بتوانید در این مساله موفق باشید.

و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

برچسب ها :