بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در دیدار با وزیر بهداشت و درمان 1392/2/10

۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۳

۱۴:۴۴

۱,۸۳۳

خلاصه خبر :
دیدار حضرت آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی دامت برکاته با وزیر محترم بهداشت و درمان و بازدید ایشان از مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در قم . . .
آخرین رویداد ها
بسم الله الرحمن الرحیم

ورود جنابعالی را به شهر مقدس قم به همراه هیئت همراه و دوستان محترمی که در استان مربوط به مجموعه‌ی امور پزشکی و بهداشت هستند را خوشآمد گفته و تشکر می‌کنم که ما را به زیارت خودتان در این مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) مفتخر فرمودید.

حلول ماه رجب و ولادت امام باقر (ع) را خدمت شما تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم که این ماه برکات فراوانی برای جنابعالی و همه مسئولین کشور و نظام ما ان شاء الله داشته باشد.

انصافش این است که باید به جناب آقای دکتر روحانی برای این انتصاب بسیار شایسته که در این مسئولیت وزارت بهداشت و درمان از جنابعالی استفاده کردند تبریک عرض کنیم. از همان بدو انتصاب ما خیلی خوشحال شدیم از اینکه شخصیتی که نسبت به مسائل پزشکی کاملاً واقف و حاذق، دلسوز سلامت مردم است عهده‌دار این مسئولیت مهم شده و الحمدلله اکنون آثارش را در این دولت می‌بینیم.

اگر این دولت بتواند در همین مسئله‌ی سلامت که در اولویت قرار داده و یکی از مشکلات و ناهنجاری‌های اساسی جامعه است موفق شود این در مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی هم اثر می‌گذارد این امری است خیلی واضح. بحث سلامت امری است که مستقیم ارتباط با امنیّت جامعه، سیاست جامعه و حتی دین مردم دارد.

فرد بیماری که سلامت نداشته باشد اصلاً خدا هم از او توقع ندارد تکالیفش را درست انجام بدهد، اگر جامعه را به سمت سلامت سوق بدهیم مطمئناً این جامعه در مسائل دینداری موفق‌تر می‌شود. بحث این نیست که آیا سلامت حق طبیعی افراد یک جامعه است که همینطور هم هست اما آثار مهمش در خود سیاست هم ظاهر می‌شود، مردمی که ببینند حاکمانشان دلسوز سلامتشان هستند طبیعی است که از این حاکم و نظام حمایت می‌کنند.

من خبری را در دولت سابق خواندم که واقعاً متأثر شدم و ای کاش آن خبر پخش نمی‌شد، در یکی از روزنامه‌های رسمی نوشته بود 800 میلیارد تومان بودجه‌ی وزارت بهداشت صرف کارهای راهسازی شد، این از نظر فقهی یک کار حرام است، جان مردم بر مسئله‌ی راه اولویت دارد، از جهت قانونی هم اشکال دارد که همان زمان مطرح می‌شد.

این خیلی مسئله‌ی عجیبی است، اگر مسئولین نظام واقعاً دلسوز سلامت مردم باشند، این جمله‌ای که رهبری معظم انقلاب فرمود واقعاً جمله‌ای است که تحقق آن از آرزوهای ماست که اگر یک کسی مریضی حادّی پیدا کرد هیچ دغدغه‌ای غیر از معالجه‌‌اش نداشته باشد، دغدغه‌ی مالی نداشته باشد و زندگی‌اش بهم نخورد.

در همین قم گاهی اوقات روحانیونی را بعد از دو سه ماه دیدم که قیافه‌شان به قدری چروکیده و لاغر شده، گفتم چه شده؟ گفتند ما باید دو سه تا عمل کنیم، گفتم چرا نکردید؟ گفتند قدرتش را نداریم. نوع مردم همینطورند، همین که فرمودید واقعاً بیمه تا به حال در کشور ما در حدّاقلّ اقل بوده است.

بیمه باید خیال بیمه شونده را کاملاً راحت کند، به ویژه که اگر مرض صعب العلاج پیدا کرد که متأسفانه در کشور زیاد شده، من یکی از تقاضاهایم این است که راجع به این باید فکری کنید که چرا باید آمار سرطان در کشور ما رو به تزاید برود، چه عواملی هست، آنها را شناسایی کنید، البته در یکی از صحبتها شنیدم که آقای رئیس جمهور قول داده که در این مسئله بیشتر وقت گذاشته شود، اگر اموری در کشور وجود دارد که آمار سرطان را بالا می‌برد، دولت باید برنامه‌ریزی کند و راه حل آن را پیدا کند.

بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در دیدار با وزیر بهداشت و درمان 1392/2/10

علی ای ّحال بیمه در اقلّ اقل است و انتظار مردم از نظام جمهوری اسلامی این است که این مسائل حل شود ما قبول داریم کثرت جمعیت وجود دارد، اما می‌تـوان تدبیر کرد. یادم می‌آید حدود 15 سال پیش در مدینه یک کسی از اعضای بعثه زمین خورد و لگنش شکست، ما اول نگران شدیم چکار باید بکنیم؟ آیا او را به ایران منتقل کنیم یا همین جا درمان کنیم؟

یکی از بیمارستان‌های مدینه ایشان را پذیرش کرد، از اول تا آخر بهترین پلاتین را در لگن ایشان گذاشتند، بهترین پذیرایی و سرویس را داشتند، خیال کردیم حالا که می‌خواهد بیرون بیاید حتماً یک هزینه گزافی می‌گیرند، در حالی که یک ریال هم نگرفتند! ‌گفتند نه از مردم اینجا و نه از زائرین. وقتی بیماری پیش ‌آید ما هزینه‌ای دریافت نمی‌کنیم. واقعاً با این امکاناتی که در کشور هست باید در درجه اول خیال مردم از مسئله بهداشت و بیماری‌هایی که خدای ناکرده به وجود می‌آید راحت شود.

ما خوشحالیم، پیداست یکی از شعارهای اساسی این دولت و شخص جنابعالی این است که مسئله سلامت در کشور تحوّل پیدا کند و این امید برای ما هست که به زودی و نه در پایان این دولت، تحول سلامت را در کشور ببینیم، مخصوصاً دولت محترم باید عنایت ویژه‌ای به استان قم داشته باشد. قم با وجود همه‌‌ی تأکيدات و وعده‌ها و سفارش‌هایی که در سفرهای مکرر مقام معظم رهبری به قم فرموده اما از جهت مسائل بهداشت و درمان بسیار ضعیف است.

بیمارستان‌های ما گاهی اوقات شب‌ها یا عصرها به یک معنا انسان خیلی جرأت نمی‌کند برود، بعضی از بیمارستان‌ها از غروب به بعد مثل یک درمانگاه معمولی بلکه خیلی کمتر هست، دیشب در صحبت‌های آقای روحانی مطلبی بودم که من خیلی خوشحال شدم، این که از متخصصین در تمام اوقات استفاده شود، چنانچه کسی نیمه شب محتاج بیمارستان بشود گرفتار دکتر عمومی نشود که نتواند تشخیص بدهد و خدای ناکرده یک راه اشتباهی را طی کند.

نسبت به پیشنهادی هم که فرمودید می‌طلب إن شاء الله آقایان و دوستان دنبال کنند تا بزرگترین دانشگاه پزشکی جهانی در قم باشد.

اولاً مسائل پزشکی در حوزه‌های قدیم‌ و در کتابهای علمی‌ ما فراوان است، در روایات هم هست، یک قواعد خیلی مهمی داریم که هنوز آنطور که باید و شاید روی آن کار نشده و اگر کار بشود ان شاء الله در مسائل علم پزشکی هم یک تحوّلی به وجود می‌آورد، امیدوارم ان شاء الله این پیشنهاد شما جامه‌ی عمل بپوشد و به زودی ما شاهد آن باشیم. البته نسبت به زحماتی که دوستان در قم کشیدند و الآن هم دنبال می‌کنند نمی‌خواهیم چشم‌پوشی کنیم ولی فاصله تا وضع مطلوب یا نزدیک به مطلوب زياد است.

نکته‌ی دیگر اینکه مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام یک مرکز کاملاً تخصصی و اجتهادی است، برخی از مسائل پزشکی جدید در این مرکز به صورت کاملاً اجتهادی بحث شده و کتاب‌هایی نوشته شده. شاید ما در مسئله تغییر جنسیت، مرگ مغزی، تلقیح مصنوعی، بهترین و قوی‌ترین مقالات را داشته باشیم.

مهمترین همایش‌های پزشکی که در طول دهه اخیر در کشور برگزار شده با مرکز ارتباط داشته و محققین مرکز در آن شرکت می‌کنند و مقاله می‌دهند و الآن هم خدمت شما عرض می‌کنیم که آمادگی داریم در موضوعات مهم پزشکی که نیاز به کارشناسی داشته باشد همکاری نمائیم، یک دانشنامه فقه پزشکی را تنظیم کردیم که هنوز چاپ نشده شاید برای اولین بار در کشور چنین دانشنامه‌ای تنظیم می‌شود، مسائل مختلف پزشکی را از منظر فقهی بررسی می‌کنیم، یک طرف قضیه طبیب است و یک طرف قضیه هم مریض است که می‌گوید هم مسائل علمی و فقهی‌اش باید برایم حل شود و هم مسائل طبی‌اش. بحمدالله قدم‌های خیلی خوبی برداشته شده است.

نکته دیگر بحث کنترل جمعیت است. یکی از اشکالاتی که بر مسئولین سابق بوده این است که راجع به کنترل جمعیت درست نظر مخالف با شرع را عمل کردند ولو قانون شد،‌ مدتی هم این قانون عمل شد، ولی گویا هنوز هم ذائقه جمعی از مسئولین پزشکی کشور ما همان است، ما در این مرکز جلسات و نشست‌هایی را با کمیسیون بهداشت مجلس برگزار کردیم و جزواتی نوشته شد، آن را خدمت مقام معظم رهبری فرستادیم و رهبری هم بحمدالله آن موضع را گرفتند البته نمی‌خواهم بگویم معلول نوشته‌های اینجا بود ولی ما قبلاً خدمت ایشان فرستاده بودیم شاید خودشان هم به نتیجه رسیده بودند ولی موضع قوی‌ای گرفتند که تا حالا این کار کشور را به سمت پیری برده، این کشوری که باید جوان‌های فراوانی داشته باشد و این خطر بزرگی است و باید جلوی آن گرفته شود.

ما تقاضا داریم نسبت به این مسئله توجه جدی بفرمائید، مسئله‌ی کنترل جمعیت که شعارش هم از خارج آمده بود، فرزند کمتر زندگی بهتر، واقعاً یک شعار مهلک است، یک شعاری است که الآن می‌بینیم با بن‌بست‌های عجیبی مواجه شده‌ایم، باید بررسی شود همین فرزند کمتر چقدر خانواده‌ها را از هم پاشاند، خانواده‌ای که فقط یک بچه دارد بعد از مدتی که این فرزند از آنها جدا شود، ‌علقه‌ای برای این مرد و زن باقی نمی‌ماند. این سیاست کلی اسلام است که نباید فرزند کم باشد، نسبت به این مسئله بها داده شود.

نمی‌دانم الآن این مراکز که قبلاً برای عقیم‌ کردن بود برداشته شده یا هنوز هم هست. چند وقت پیش یک عده‌ای از ستاد انقلاب فرهنگی اینجا آمده بودند آنها خیلی نگران بودند می‌گفتند با اینکه رهبری هم تصریح فرمودند اما یک عده‌ای در بدنه وزارت بهداشت مقاومت می‌کنند بحسب ظاهر می‌گویند چشم ولی باطناً موافق با این سیاست نیستند، ‌بالأخره تقاضا داریم نسبت به این مسئله هم عنایت بفرمایید که مسئله خیلی جدی است و باید با کارشناسی خیلی دقیق ان شاء الله سیاست صحیحی را پایه‌گذاری کنید که از این جهت هم ما یک سلامتی را در کشور ملاحظه کنیم.

علی ایّ حال خیلی از تشریف فرمایی شما تشکر می‌کنیم و برایتان دعا می‌کنیم، مرحوم والد ما می‌فرمود به مسئولین این نظام باید دعا کرد، این نظامی است که بر اساس اسلام ایجاد شده است، ‌حفظ و رشد و تقویت این نظام لازم است. امیدواریم مردم روز به روز آثار اسلام را در پرتو این نظام ببینند،‌ ان شاء الله با این سیاست‌هایی که جنابعالی و دولت محترم جناب آقای روحانی دارد انشاء‌الله ما روز به روز نزدیکتر شدن مردم به اسلام و نظام را مشاهده کنیم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته



برچسب ها :