بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(مد ظله) در دیدار با جمعى از علمای افغانستان 93/9/5
۰۵ آذر ۱۳۹۳
۱۳:۳۰
۱,۷۳۲
خلاصه خبر :
آخرین رویداد ها
-
مراسم جشن 13 رجب و آئین عمامه گذاری طلاب در حسینیه دفتر آیت الله فاضل لنکرانی
-
استدلالهای قرآنی امام جواد(علیهالسلام)
-
یکی از نقاط افتخارآمیز نظام جمهوری اسلامی، کمیته امداد است
-
انتصاب ناشایست هم شعبهای از شعوب جور و خیانت است
-
شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع واگذاری مسئولیتها را ساماندهی کند
-
علم اصول، منطق فهم دین
من خوشحالم یکی از اهداف والد ما، که همیشه نسبت به فضلا و طلاب افغانستان خیلی اهتمام داشت، از آن زمان (حتی قبل از مرجعیت)، بیت ما یک پناهی بود برای فضلای افغانستان، هيچ طلبه افغانی نبود که کاری داشته باشد و نزد آقا بيايد الا اینکه کارش به یک نحوی انجام میشد، میفرمودند اینها بسیار افراد مستعدی هستند و براي آينده افغانستان باید از آنها حمایت کرد هم در زمانی که شوروی آنجا را گرفته بود و هم بعد از آن که گرفتار جنگهای داخلی با طالبان بود، مىفرمود: بالأخره در آیندهی افغانستان باید فضلای قوی برای حفظ اسلام و دین تربيت شده باشند.
فکر میکنم اثر نیّت خالص ایشان است که این مرکز در آنجا تأسيس گرديد. امیدواریم ان شاء الله با عنایت شما و ديگر آقایان بيش از گذشته موفقتر شود. من به مسئولين مرکز گفتهام که از قول من به بزرگان آنجا عرض کنید که مرکز فقهي را متعلق به خودشان بدانند و در هر کاری و هر عملی و هر درسی که برای رشد علمی و معنوی حوزه و طلبهها ميتوانند قدم بردارند ما در خدمتشان هستیم. این مجموعه برای آنهاست، اینطور نیست که بگوئیم یک فکر خاصی داریم و باید همين فکر حاکم باشد، نه! دنبال رشد حوزه هستیم.
همان اوایل شخصی به مرحوم آقا گفت شما به چه علت در افغانستان مرکز راه انداختید؟ ایشان فرمودند من ملاحظه کردم افغانستان محل هجمه فراوان غربیها و آمریکاییها برای دين زدايي مردم شده، ما هم وظیفه داریم کاری کنیم، یکی از کارهایی که از ما برمیآید این است که حوزه و مدرسهای احداث کنیم و تا اندازهای که توان داریم فضلايي را تربيت کنيم و الحمدلله به لطف خدا اين امر انجام شد.
امیدواریم انشاءالله با تدبیر شما و دوستانتان، و بزرگان از علمای آنجا، روز به روز از این مرکز بیشتر استفاده شود.
آيت الله حجت: الحمدلله تا حالا نتایجش خلی خوب بود. شاگردانش نسبت به خیلی از مراکز دیگر ممتاز هستند.
حجة الاسلام و المسلمين واعظ زاده: مرکز فقهی بحمدالله تعالی در آنجا مزیتهایی دارد که سایر حوزهها مثل حوزه علمیه کابل از این مزیتها کمتر برخوردار هستند. يک مزيت اين است که آنجا فقه سنتی و دروس سنتی حوزه تدریس ميشود و طلبهها ممحض در همين دروس هستند.
سایر حوزات هم سعی دارند که فقه سنتی داشته باشند اما هنوز در عمل موفق نشدند، اما مرکز فقهی موفق بوده. بقیه جاها متأسفانه ملاپرور و مجتهدپرور نیست، چون باید فقه سنتی باشد که این اجتهاد را به بار بیاورد، از این درسهای مشاوره خانواده و فیلمساز و برنامه ریز و عکاس و ... مجتهد تربيت نمی شود. در مراسم سالگرد مرحوم امام در جلسهای ده هزار نفری که مسئولین سفارت هم بودند و جلسه رسمی بود، سخنرانی کردم گفتم استخوانهای علمی حوزه محصول حوزات سنتی و قدیمی هست، مثل مرحوم ابوی شما و ديگر مراجع عظام اینها محصول نظام سنتي حوزهاند آيا مردم مقلّد یک برنامهریز و فیلمساز میشوند؟
حسن دیگر مرکز مديريت آقای مظفری است. انصافاً مدیر زبده و زرنگی هستند، طلابی که آنجا جمع شدهاند طلاب مستعد و آمادهاي هستند. در واقع محصول و عصاره حوزات علمیه افغانستان در آن مرکز حضور دارند.
آيت الله فاضل: خدا را شکر الحمدلله.
آيت الله حجت: این مرکز از نظر ساختمانی بحمدالله تعالی در جای بسیار خوب و به صورت آبرومندي ساخته شده است. آن هم در شرایطی که به نظرم شما گرفتار دو مشکل اساسي شديد یکی بحران پولی بود که این بحران در خیلی جاها اثر کرد، مثلاً در خاتم النبیین به محض اینکه پروژه اجرا شد اين بحران مالي پيش آمد و اساتیدش به سه نفر تقلیل یافتند، ولی ساختمان مرکز در این شرایط بحران درست شد معلوم است که یک عنايت و خیری در اینجا بوده است. مشکل دوم هم اين بود که زمانی این ساختمان ساخته میشود که مرحوم ابوی شما در قید حیات نیست. در حالی که امکانات نیست، وجوهات آن چناني نیست، اما مردم قبول میکنند اين ساختمان تأسيس شود این نشان میدهد که شما واقعاً با اخلاص تمام و حسن نیّت کار کردید، بحمدالله تبارک و تعالي مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در آنجا از نظر ساختمانی و فقهی و تحصیل در صدر است.
حجة الاسلام والمسلمين واعظ زاده: ساختمان خاتم النبیین که خیلی عالی است چون با پول دولت درست شده است ولی در داخلش چیزی نیست!
آيت الله فاضل: همینطور که فرمودید دو سه سال پيش که خدمت آيت الله سیستانی رسیده بودم، ایشان به من فرمودند واقعاً برای من خیلی جالب است که والد شما در آن زمان این ضرورت را برای حوزه قم احساس کرد که اگر چنین مرکزی تشکیل نشود در آینده حتی با فقدان مجتهد و فقیه مواجه خواهیم شد.
مرحوم والد هم میگفتند با این درسها و این برنامهها ما نمیتوانیم فقها و مجتهدین خوبی در آینده داشته باشیم، راه چاره اين است که همان روش تحصیل علمای سلف را قویّاً احیا کنیم. الآن در همین مرکز فقهی قم طلبهای که رسائل، مکاسب و کفایه میخواند با عمدهی حواشی آشنا میشود و ارتباط پیدا میکند و بعد هم که به درس خارج برسد با عمدهی متون مثل متون اصولی نائینی، اصفهانی، عراقی، امام خميني، مرحوم خوئی(رحمهم الله)، به نحو بسيار قوي آشنا میشود.
الآن در مرکز فقهی قم میتوانیم بگوئیم لااقل 50 طلبه قریب الاجتهاد داریم. این محصول کمی نیست، به قول یکی از بزرگان و مراجع که به من فرمود اگر پنج نفر هم باشد کافی است. ولی الحمدالله اینکه میگویم متیقن است، رسالههای خیلی قوی و مقالات اجتهادي بسيار خوبي مینویسند، در سمینارها شرکت میکنند.
از ابتدا خدمت آقای مظفری عرض کردم که نمیخواهیم مرکز ما یک حوزهای مثل بقیه حوزهها باشد بلکه میخواهیم واقعاً طلبه دقیق و عمیق کار کند، بطوری که بگوئیم در آینده این فضلا افراد صاحب نظری برای کشور افغانستان هستند که هر کدام به منطقه و قسمتی بروند و منشأ خدمات باشند، واقعاً دنبال همین هستیم، حالا با همکاري شما، و آيت الله حجّت و آقای شیخزاده و همهی بزرگان آنجا هر چه بتوان این روش را بيشتر تقویت کرد مناسبتر است.
بايد پرهیز شود از برنامه این مراکزی که طلبه را به صورت واحدی و کلاسیک تربيت ميکنند، که اصلاً هیچ عمقی برایش وجود ندارد، فقط یک اطلاعات عمومی پیدا میکنند و ما نمیتوانیم بگوئیم اینها ملا هستند، طلبه ملا کسی است که به عمق مسائل، استدلالها و مبانی احاطه داشته باشد، لذا تقاضا دارم که واقعاً در این زمینه هر چه بزرگان افغانستان بتوانند طرح و نظر بدهند تا ان شاء الله این مجموعه از این جهت قوّت بیشتری پیدا کند مجدداً از حضورتان تشکر میکنم و خیلی از زیارت شما خوشحال شدم.
والسلام علیکم و رحمة الله وبرکاته