بیانات آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در دیدار مسئولین ستاد انتخابات استانداری قم 94/11/10
۱۰ بهمن ۱۳۹۴
۱۷:۰۶
۲,۳۰۵
خلاصه خبر :
آخرین رویداد ها
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین
ابتدا فرا رسیدن سالگرد پیروزی انقلاب، ایام بسیار پرخاطرهی ورود امام خميني(رضوان الله تعالي علیه) به ایران و پیروزی انقلاب را تبریک عرض میکنم و از خداوند تبارک و تعالی میخواهم که انقلاب ما هر سال با رونق بهتر و امید بیشتر به حرکت خودش ادامه بدهد. در مورد انتخابات مطالب زیادی هست که غالباً مطرح شده، اما تأکید بر بعضی از محورهای آن، هم برای مسئولین و هم برای مردم عزیز ما لازم است.
اولین محور اینکه مردم ما انتخابات را یکی از اموری میدانند که به وسیله آن حضور خود در صحنه حمايت از انقلاب و نظام را اعلام میکنند. یعنی انتخابات در کشور ما مجرّد این نیست که یک گروه سیاسی بر گروه دیگری تفوّق و برتری پیدا کند، یک گروهی برود و گروهی ديگر بیاید.
در نظام جمهوری اسلامی انتخابات به حیثیت نظام ما گره خورده، البته اين در همهی نظامهاي سیاسی دنيا هست و امري طبیعی است، اما در جمهوری اسلامی این نظام الهی که براساس اعتقادات ديني مردم ما برپا شده اهميت بسياري برای همهی مردم دارد و لذا حضور در انتخابات یک حمایت مجدد از انقلاب اسلامي و مجموعهی نظام است و اين امر وظیفهی مسئولان را بیشتر میکند که با تدبیر و درایت بیشتر این مسئله را مدیریت کنند و هم اینکه مردم عزیز ما با بصیرتی که دارند إن شاءالله حضور چشمگیرتري در انتخابات داشته باشند.
من امیدوارم همانطور که انتخابات گذشته یک برگ برنده برای مجموعهی نظام بوده، این دو انتخاباتي هم که پیش رو داریم مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورا، به نحو احسن انجام شود و مردم حضور بسیار خوبی را داشته باشند، این شاید اساسیترین نکتهای است که در مورد انتخابات مطرح است.
همه افراد موظفاند به این نکته توجه کنند، هم آن کسی که مسئول تأیید صلاحیتهاست، هم کسی که مسئول اجراست و هم کسی که میخواهد رأی بدهد. در اين صورت است که با یک انگیزه و دقت بیشتر حضور پیدا میکنند. اگر یک مسئول بداند که تأیید یا عدم تأیید یک نفر، ارتباط با حیثیت نظام پیدا میکند، دیگر نبايد به خودش اجازه بدهد که اغراض سیاسی، جناحی و شخصی را به میدان بیاورد، بلکه باید روی همان اصولي که قانون برای او مقرر کرده پیش برود.
مردم هم اگر واقعاً به این جهت توجه داشته باشند در انتخاب افراد سراغ کساني ميروند که به درد نظام بخورند و براي اعتلای کشور مفید باشند، افرادي اهل انديشه و فکر و برنامه و واقعا دلسوز مردم باشند و حفظ دين و نظام را بر همه چيز مقدم بدارند. مردم قطعاً نمیآیند نمایندهای را انتخاب کنند که برای او یک شغلی شود و موقعیتی ایجاد گردد که بخواهد در پناه این شغل وموقعیت استفادههایی برای خودش کند. لذا این جهت خیلی مهم است، گره خوردن انتخابات به حیثیت نظام، هم وظیفه مردم و هم وظیفه مسئولین را مضاعف میکند.
نکته دوم که در دل نکته اول نهفته است و بايد به آن اشاره کنيم مربوط به مسئولین محترم انتخابات است، چه وزارت کشور، چه شورای محترم نگهبان، اینها واقعاً باید بین خودشان و خدا، خدای تبارک و تعالی را در نظر گرفته و قانون را ملاک قرار بدهند، اگر دلسوز برای نظام هستند که إن شاءالله هستند و اگر میخواهند حیثیت نظام در این انتخابات حفظ شده و رتبه وجاهت مردمي آن در دنيا بالا بیاید، باید اغراض جناحی سلیقهای و شخصی را کنار بگذارند و آنچه که دين و قانون بر آن دلالت دارد را معیار قرار بدهند.
حضور در انتخابات چه در مجلس خبرگان و چه در مجلس شورا براي افرادی که صلاحیت حضور در این مجالس را دارند یکی از حقوق قانونی و شرعی آنهاست، ما برای محروم کردن آنها از حقوقشان باید یک حجّت قوی داشته باشیم. به مجرّد اینکه بگوئیم این آدم را نمی شناسیم، علم نداریم که این آدم نسبت به اسلام چه میگوید، شرعاً نمیشود صلاحيت او را رد کرد و این مسئله خیلی روشن است.
افرادی هستند که خودشان فکر میکنند دارای صلاحیّت هستند، حالا نظام میخواهد این افراد را رد کند، باید یک حجّتی داشته باشد، نباید این را با مسئله فقهی اشتباه کنيم و بگوييم أصالةالعدم جاري است و آن را با اصل عدم احراز تمام کنیم. این یک حجّت روشن میخواهد.
به عبارت ديگر؛ در فقه قانونی هست که مشهور فقها قائل به آن هستند که میگویند در شبهات موضوعیه فحص لازم نیست، الآن نمیدانم اینجا نجس است یا نجس نیست، لازم نیست که فحص کنم نجس هست یا نیست؟ ولی در مورد موضوعات مهمه خود فقها میگویند فحص و بررسی لازم است. مثلاً حج مهم است، چون اگر انسان مستطیع باشد و نرود مسلمان از دنيا نمیرود، بلکه یهودی و نصرانی میمیرد.
اگر کسی شک دارد مستطیع هست یا نیست، نمیتواند بگوید اصل عدم استطاعت است، تا آخر عمر هم حج نرود، همینجا فقهایی که میگویند در موضوعات فحص لازم نیست، ميفرمايند فحص لازم است، من میخواهم عرض کنم در مسئلهی حضور افرادی که واجد صلاحیتاند و خودشان را مفید برای خدمت به نظام و انقلاب میبینند ما اگر بخواهیم اینها را محروم کنیم یک حجّت قوی لازم دارد مجرد احراز نشدن کافی نیست، بله احراز نشد به چه دلیل؟ مثلاً راجع به التزام به اسلام کسی شک دارند، باید بروند لااقل از عدهی زیادی از فامیل و بستگانش بپرسند نماز میخواند یا نه؟ ظواهر اسلامی را رعایت میکند یا نه؟ اما همینطور بگویند برای ما ثابت نشده و صلاحیت ندارد، این درست نیست، بلکه باید فحص شود.
افرادی را ممکن است رد صلاحیت کرده باشند که به حسب ظاهر سوابق خوبی در نظام داشته باشند، این باید براساس یک حجّت قوی و محکم باشد.
امیدوارم که ان شاء الله این آقایان روی آن عدالت و تقوایی که دارند باز تلاش مضاعفی نمايند که مبادا حقّی از کسی ضایع شود. این تعبیری که رهبری معظم انقلاب راجع به حقّ الناس فرمودند، تعبیر بسیار دقیقی است و باید رعایت شود. اگر بخواهد یک کسی که واجد صلاحیت نیست و فاقد شرایطی است که قانون معین کرده تأیید صلاحيت شود، حقّ همهی ملت ایران ضایع شده، از طرف دیگر اگر کسی که واجد صلاحيت است و همهی شرایط را دارد رد صلاحيت شود، نه فقط حقّ او، بلکه حقّ همهی ملت ایران ضايع شده است، چون همهی مردم از او محروم میشوند. یعنی این مسئله به قدری مهم است که فراتر از مسئلهی اشخاص است، فقط اين نيست که بگوئیم یک شخصی را رد کردند، یا یک شخصی را قبول کردند، حق همه مردم طرح است.
لذا براي اين که إن شاء الله انتخابات بسیار با شکوهی برگزار شود ميطلبد که مسئولين محترم تلاش ویژهاي داشته باشند.
نکته بعد اینکه ما چه در خبرگان رهبری، چه در مجلس شورا مجلسي میخواهیم که برجستگان از مردم در آن حضور داشته باشند، مصلحت مردم و نظام ما در حضور افراد برجسته در اين مجالس است. لذا اینجا دیگر وظیفهی مردم است که دنبال انتخاب افراد برجسته و شايسته بروند. افرادی که وقتی در مجلس حضور پیدا میکنند به مجلس وزانت و اعتبار بدهند.
نمایندهی مجلس شورای اسلامی باید در حرفش، در گفتارش، در اندیشهاش واقعاً یک متانت و وزانت باشد و ارزشها در همهی وجودش مشهود باشد ولی گاهی اوقات میبینیم متأسفانه اینطور نیست.
لذا توصيه من این است که مردم عزیز ما بعد از اینکه مسئولین افراد واجد صلاحیت را مشخص کردند کاملاً فحص کنند و برجستگان را بفرستند، مخصوصاً در استان قم که انتظار از آن خیلی بالاست، انتظار از قم این است که افراد عالم و مجتهد حضور پیدا کنند، در دورههای اول انقلاب هم یادم هست که سراغ مجتهدین ميرفتند که حضور پيدا کنند.
اکنون نيز سعی شود افرادی که از جهت علمی، دینی، بینش سیاسی، واقعاً یک برجستگی داشته باشند إن شاء الله از قم انتخاب شوند و ما دعا میکنیم خبرگان که مهمترین و حساسترين نهاد این کشور است و دیگر فوق آن نمیتوانیم نهادی را تصویر کنیم، نهادی که اگر خدای ناکرده حادثهای برای رهبری به وجود آيد، بايد رهبر نظام را انتخاب کنند و این مسئولیت، بزرگترین مسئولیتهاست، بنابراين وجود یک مجلس خبرگان با عظمت، مجلس خبرگانی که چهرههای قوی علمی و اجتهادی، سیاسی، بدون اینکه بخواهد به یک جناح و سلیقه تمایل داشته باشد ضروري است.
همچنین مجلس شورا که چهرههای برجستهای از قسمتهای مختلف دانشگاهیان، علما، تجار، و همه قشرها حضور پیدا کنند انشا الله مجلسی با چهرههای قوی باشد که برای انقلاب گامهای بسیار بزرگی را بردارند.
این مطلب روشن است و من تأکید میکنم دشمن در انتظار این است که ببیند انتخابات آینده چگونه است؟ البته همیشه در هر انتخاباتی دشمن در کمین بوده که ببيند اولاً مردم چقدر شرکت میکنند و ثانياً چه افرادی را انتخاب میکنند باید طوری باشد که دشمن به این نتیجه برسد که در ایران همهی مردم تلاش میکنند برای حفظ و عظمت نظام و حضور گستردهی مردم و استفادهی از همهی سلیقهها.
این فکر بسیار باطل و خام و کهنه و بیاساسی است که فکر کنیم با یک سلیقه بشود کشور و نظام را دنبال کرد و به مقصد رساند. اگر ما بخواهیم این نظام به آن مقصدی که امام(رضوان الله علیه) و رهبری معظم، برای ما ترسیم کردهاند برسد، حضور همهی سلیقهها لازم است. همهی سلیقهها که در چارچوب نظام، اصول و محکمات نظام را قبول داشته باشند. ولی اگر افراد و اشخاصی فکر کنند که اگر یک مجلسی با یک سلیقه واحد درست کنند در عظمت کشور مؤثر خواهد بود، به نظر ما هم تجربه نشان داده که اشتباه است و هم امری است که هرکس فکر کند در مييابد راه اشتباهی است. باید اندیشهها و سليقههاي مختلف معتقد به چارچوب نظام بیایند تا ان شاء الله به نتایج خوبی برسد.
از همه عزیزان و سرورانی که تشریف آوردند تشکر میکنم، دعا میکنم در این مسئولیت بسیار مهمی که دارید خداوند شما را بیشتر یاری کند إن شاء الله.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
اهم مطالب:
1ـ مردم ما انتخابات را یکی از اموری میدانند که به وسیله آن حضور خود در صحنه حمايت از انقلاب و نظام را اعلام میکنند، یعنی انتخابات در کشور ما مجرّد این نیست که یک گروه سیاسی بر گروه دیگری تفوّق و برتری پیدا کند،
2ـ حضور در انتخابات یک حمایت مجدد از انقلاب اسلامي و مجموعهی نظام است و اين امر وظیفهی مسئولان را بیشتر میکند که با تدبیر و درایت بیشتر این مسئله را مدیریت کنند و هم اینکه مردم عزیز ما با بصیرتی که دارند ان شاءالله حضور چشمگیرتري در انتخابات داشته باشند.
3ـ اگر یک مسئول بداند که تأیید یا عدم تأیید یک نفر ارتباط با حیثیت نظام پیدا میکند دیگر نبايد به خودش اجازه بدهد که اغراض سیاسی، جناحی و شخصی را به میدان بیاورد بلکه باید روی همان اصولي که قانون برای او مقرر کرده پیش برود. مردم هم اگر واقعاً به این جهت توجه داشته باشند در انتخاب افراد سراغ کساني ميروند که به درد نظام بخورند و براي اعتلای کشور مفید باشند.
4ـ گره خوردن انتخابات به حیثیت نظام، هم وظیفه مردم و هم وظیفه مسئولین را مضاعف میکند.
5 ـ حضور در انتخابات چه در مجلس خبرگان و چه در مجلس شورا براي افرادی که صلاحیت حضور در این مجالس را دارند یکی از حقوق قانونی و شرعی آنهاست، ما برای محروم کردن آنها از حقوقشان باید یک حجّت قوی داشته باشیم.
6ـ تعبیری که رهبری معظم انقلاب راجع به حقّ الناس فرمودند تعبیر بسیار دقیقی است و باید رعایت شود، اگر بخواهد یک کسی که واجد صلاحیت نیست و فاقد شرایطی است که قانون معین کرده تأیید صلاحيت شود حقّ همهی ملت ایران ضایع شده از طرف دیگر اگر کسی که واجد صلاحيت است و همهی شرایط را دارد رد صلاحيت شود، نه فقط حقّ او بلکه حقّ همهی ملت ایران ضايع شده چون همهی مردم از او محروم میشوند.
7ـ ما چه در خبرگان رهبری، چه در مجلس شورا مجلسي میخواهیم که برجستگان از مردم در آن حضور داشته باشند.
8 ـ من توصیهام این است که مردم عزیز ما بعد از اینکه مسئولین افراد واجد صلاحیت را مشخص کردند کاملاً فحص کنند و برجستگان را بفرستند.
9ـ وجود یک مجلس خبرگان با عظمت، مجلس خبرگانی که چهرههای قوی علمی و اجتهادی، سیاسی، بدون اینکه بخواهد به یک جناح و سلیقه تمایل داشته باشد ضروري است.
10ـ دشمن در انتظار این است که ببیند انتخابات آینده چگونه است؟
11ـ این فکر بسیار باطل و خام و کهنه و بیاساسی است که فکر کنیم با یک سلیقه بشود کشور و نظام را دنبال کرد و به مقصد رساند.
12ـ اگر ما بخواهیم این نظام به آن مقصدی که امام(رضوان الله علیه) و رهبری معظم، برای ما ترسیم کردهاند برسد، حضور همهی سلیقهها لازم است، همهی سلیقهها که در چارچوب نظام، اصول و محکمات نظام را قبول داشته باشند.