پايان چهارمین اجلاس علمای شیعه در اروپا، با صدور بیانیه ۱۰ مادهای
۲۶ خرداد ۱۳۹۴
۱۹:۴۸
۱,۷۹۵
خلاصه خبر :
آخرین رویداد ها
-
عید سعید فطر تبریک و تهنیت باد
-
امروز دشمن درجه یک اسلام، اسرائیل است
-
شرکت در مراسمات مذهبی بهترین شاهد بر غلط بودن القائات دشمنان مبنی بر دین گریزی جوانان است
-
نورهای هستی
-
پیام تسلیت آیت الله فاضل لنکرانی به آیت الله العظمی نوری همدانی دامت برکاته
-
پاسخ به اشکالی به فرمایش آیت الله فاضل لنکرانی در معنای حدیث قدسی «الصوم لی و انا اجزی به»
به گزارش خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا ـ چهارمین اجلاس اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ های شیعه با موضوع «ضرورت صلح و امنیت جهانی از دیدگاه اسلام» دیروز با نگارش بیانیه در هامبورگ آلمان، کار خود را به پایان رساند.

متن این بیانیه به شرح ذیل میباشد:
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لَـيُبَـدِّلَـنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا يَعْـبُدُونَنِي (النور، ۵۵)
مقدّمه
امروزه اسلام بخشی پیوسته، جدایی ناپذیر و ارزشمند برای اروپاست. وجود چندین نسل از مسلمانان از جمله مسلمانانی که آباء و اجدادشان در این قاره میزیستند مؤیّدی بر این پیوستگی است.حضور اسلام در کنار ادیان آسمانی دیگر نمایشی با شکوه از همبستگی پیروان ادیان بزرگ در جستجویِ معنویت و جلوهای از «وحدت» در عین کثرت و «کثرت» در عین وحدت است که نظر به تنوّع و گونهگونی ادیان و فرهنگهای موجود در اروپا از یک سو و انسجام عملی بین آنان از سوی دیگر میتواند به ثمر بخشی فرهنگ این قارّه بیفزاید.
این در حالی است که قرآن کریم با معرّفی خدای «رحمان» و «رحیم» بنیانهای اسلام راستین را بر پایههای معنویت، عقلانیت، رحمت جهانی و اعتدال استوار فرموده تا با تمسّک به سیره پیامبر رحمت و مهربانی حضرت محمّد مصطفی(صلی الله علیه و آله و سلّم)، ثمره شیرین دوستی، صلح، همزیستی مسالمت آمیز و امنیت پایدار را برای همه بشریت به بار نشاند.
و اینک، چهارمین اجلاسیه عمومی اتحادیه اروپایی علما و تئولوگهای شیعه در شرایطی برگزار میگردد که مع الأسف افراطیگری، فرقه گرایی و خشونت سازمان یافته به اسم دین و البته با مدیریت پنهان و آشکار قدرتها و دستهای آلوده بیش از هر زمان دیگری صلح و امنیت جهانی را با مخاطره مواجه ساخته است.
ما شرکت کنندگان در اجلاسیه چهارم در آستانه ماه مبارک رمضان حلول این ماه مبارک را پیشاپیش به همهی امّت بزرگ اسلامی تبریک گفته و به درگاه الهی شاکریم که به عنوان عالمان و صاحب نظران دینی توفیق یافتیم طی سه روز مذاکره و مباحثه در موضوع «الأمن و السلام فی الاسلام» به گفتگو و هم اندیشی بپردازیم، در راستای عمل به وظایف ذاتی عالمان دینی و تعهّد راهبردی خود برای عینیت بخشیدن به اهداف و آرمانهای اسلام راستین انجام وظیفه نماییم و با استفاده از خرد جمعی در بایستههای اجرایی آن چارهاندیشی کنیم؛ چراکه معتقدیم آشنایان با تعالیم قرآن کریم و سنّت حقیقی رسول گرامی اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم) میتوانند با تبیین و معرفی اسلام به عنوان دین رحمت، رسالت خود را در تحقّق معنویت، عقلانیت و اعتدال بیش از هر زمان دیگری ایفا نمایند.

1ـ اتحادیه از دول و ملل اروپایی که زمینه و بستر مناسب برای حضور و انجام فعالیتهای دینی را فراهم میسازند به ویژه دولت و ملّت آلمان تقدیر مینماید و اعلام میدارد که مسلمانان به عنوان بخشی از شهروندان شایسته اروپا، خود را در مسایل و سرنوشت این جامعه شریک و سهیم میدانند و بر نفی خشونت گرایی و پشتیبانی از تفاهم و تقارب سلایق و افکار، همزیستی مسالمت آمیز بین پیروان ادیان، قانون گرایی و حفظ کرامت انسان تأکید میورزند.
2ـ حضور مسلمانان در جامعهی اروپایی فرصتی است که ضمن آشنایی نزدیک شهروندان با مسلمانان و ایجاد پیوندهای مودّت و دوستی متقابل، دولتها میتوانند از توان نخبگان و نیروی فکری و کارآمد آنان بهره مند گردند.
همچنین حضور علمای برجسته و اعتدال گرای اسلام موجب ثبات و امنیت و گسترش فرهنگ معنویت و نشاط روحی جامعه بوده و در کنار پیشرفت علم و صنعت بر زیبایی و نشاط اروپا خواهد افزود.
3ـ هر گونه خشونت، ارهاب و ترور از ذات اسلام بیگانه است و خارج از تعالیم پیامبر رحمت و موجب آزردگی روح مطهّر ایشان میباشد.
از این جهت، از این امور و مصادیق آن بیزاری جسته و هر گونه سوء استفاده برخی از گروه های تکفیری از مفاهیم مقدّسی همچون جهاد را محکوم میکنیم؛ چرا که جهاد حقیقی در اسلام؛ رویکردی انسان گرا دارد و هرگز به معنای ویرانگری نیست؛ بلکه در معنای وسیع خود حتی شامل گروههایی است که وظیفه خدمت رسانی به محرومین و نیازمندان را بر عهده میگیرند.
لذا آنچه که تحت عنوان داعش یا دولت اسلامی مطرح شده، از نظر ما به هیچ وجه قابل انتساب به اسلام نبوده و رفتار و قواعد به کار گرفته شده توسط آنان، خارج از چارچوبهای شناخته شده اسلام نزد شیعه و سنّی میباشد.
4ـ مقابله با جریانهای افراطی و طرد آن از جامعه اروپا از دغدغههای اصلی و همگانی است و بهترین راه مقابله با آن؛ آموزش و روشن سازی اذهان عمومی جوانان مسلمان اروپایی میباشد.
امروزه بر همگان روشن است که خروجی ها و تربیت شدگان مراکز اسلامی مربوط به این اتحادیه، نظیر مرکز اسلامی هامبورگ، هیچگاه جذب جریانات تندرو نشده و نخواهند شد.
لذا مناسب است عموم دول اروپایی با پشتیبانی و حمایت لازم و عملی از مراکز اسلامی اعتدال گرا و گسترش دانشگاه های اعتدال محور به مقابله با تفکّر افراطی باطل برخیزند.
5ـ اتحادیه نگرانی خود را از روند رو به گسترش افراطیگری و خشونت در برخی مناطق جهان، مانند: عراق، یمن، سوریه، بحرین، لبنان و ... ابراز میدارد و از عموم علمای اسلام، امّت اسلامی و جوامع جهانی میخواهد برای بازگشت آرامش و امنیت به این مناطق بیش از گذشته تلاش کنند.
6ـ اتحادیه از حکومت عربستان سعودی میخواهد حکم ظالمانه اعدام عالم بزرگوار قطیف آیت الله نِمِر باقر النمر را لغو نماید و حق، شأن و حریم علمای اسلام را مراعات نماید.
7ـ آزادی بیان از ارزشهای پذیرفته شده است و حدّ و مرز آن تا جایی است که آزادی و امنیت دیگران به خطر نیفتد.
از این رو، توهین به اعتقادات و علاقهمندیهای دیگران و خصوصاً رهبران و مقدّسات ادیان، مصداق آزار و اذیّت روانی پیروان مذاهب، عامل تحریک کننده و جریحهدار کننده عواطف، ناسازگار با منطق دیالوگ و احترام متقابل به عقائد مخالف و منافی با اخلاق و ادب عمومی و حتی ناقض قوانین جزائی موجود در برخی از کشورهای اروپایی است.
لذا از همه رسانههای جمعی میخواهیم با احترام گذاشتن به افکار و عقاید، از نشر اهانت به مقدّسات دینی بپرهیزند.
8ـ حقوق شهروندی از قبیل دسترسی به امکانات آموزشی و شغلی یکسان، لازمه عدالت در عمل و شعار است.
در این راستا انتخاب حجاب توسط زن مسلمان از آن جهت که مصداقی از آزادیهای فردی بوده و سنّتی دینی در فرهنگ اسلام و برخی از ادیان ابراهیمی دیگر است، باید محترم شمرده شود.
9ـ مراجع شیعه در طول تاریخ همیشه نماد معنویت، عقلانیت و اعتدال بوده و هستند و ارتباط مسلمانان با آنان یک ارتباط مبتنی بر فرهنگ اسلامی است.
در این راستا از آیات عظام و مراجع بزرگوار و فتاوای سازنده آنان در الزام به قوانین شهروندی، حفظ نظم و امنیت اجتماعی، محکومیت خط افراط گری و ترویج اندیشهی تقریب بین امّت بزرگ اسلامی و ضرورت حفظ وحدت بین برادران سنّی و شیعه تشکّر مینماییم و پیامهای سازنده و راهگشای آنان به اجلاسیه چهارم و خصوصاً نامه پر مهر مرجعیت عالی شیعه به جوانان اروپا و آمریکای شمالی را بر دیدگان مینهیم.
10ـ همکاری و هم افزایی مراکز شیعی به مثابه کانونهای اسلام اعتدالی، ترسیم گر آیندهای روشن خواهد بود و می تواند خیر و برکت و آثار مطلوب به دنبال داشته باشد.
اتحادیه ضمن تأکید بر گسترش این همکاریها، از همه مراکز اسلامی خصوصاً مجموعه مرکز اسلامی هامبورگ به عنوان نگین رخشنده انگشتری اسلام در غرب و نیز مدیریت ارجمند آن جناب آیت الله رمضانی در هر چه بهتر برگزار شدن اجلاسیه چهارم تقدیر و تشکّر به عمل میآورد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ های شیعه
هامبورگ - 15 /6 /2015 - مصادف با ۲۵ /۳/ ۱۳۹۴
اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ های شیعه
هامبورگ - 15 /6 /2015 - مصادف با ۲۵ /۳/ ۱۳۹۴