بیانات حضرت آیت الله فاضل لنکرانی(دامت برکاته)؛ در ديدار جمعی از بانوان فرهنگی کشور کویت
۰۸ مرداد ۱۳۹۴
۱۹:۲۱
۱,۷۸۳
خلاصه خبر :
آخرین رویداد ها
-
امروز دشمن درجه یک اسلام، اسرائیل است
-
شرکت در مراسمات مذهبی بهترین شاهد بر غلط بودن القائات دشمنان مبنی بر دین گریزی جوانان است
-
نورهای هستی
-
پیام تسلیت آیت الله فاضل لنکرانی به آیت الله العظمی نوری همدانی دامت برکاته
-
پاسخ به اشکالی به فرمایش آیت الله فاضل لنکرانی در معنای حدیث قدسی «الصوم لی و انا اجزی به»
-
پاسخ به اشکالی به فرمایش آیت الله فاضل لنکرانی در معنای حدیث قدسی «الصوم لی و انا اجزی به»
بسم الله الرّحمن الرّحیم
حضور شما را در جمهوري اسلامي ايران خصوصا در شهر قم و حرم حضرت معصومه(سلام الله عليها) خير مقدم عرض مينمايم. اميدوارم در اين سفر از جهات علمي و معنوي بهره فراوان برده و با دست پر به وطن خود بازگرديد.
در رابطه با تأثير و نقش زنان در امور اجتماعي و سياسي و فرهنگي سخن بسيار است که در اين مجال کم به برخي از نکات اشاره مينمايم.
اولين و مهمترين نکته اين است که بر هر زن مسلمان در زمان معاصر واجب است قبل از هر چيز به آنچه که اسلام و مکتب اهلبيت عليهم السلام در مورد زنان حکم فرمودهاند معتقد و ملتزم باشند. در ميان مذاهب مختلف مکتب اهلبيت(ع) قويترين و بهترين احکام را نسبت به بانوان بيان فرموده است.
ما مدعي هستيم احکامي که شريعت اسلام براي بانوان قرار داده است در همه ابعاد و شؤون فردي و اجتماعي، سياسي، اقتصادي، اجتماعي و...، از محکمترين و متقنترين احکام ميباشد و از شما توقع داريم که در اين مطلب فکر و تأمل فرماييد.
امروز در بين علماء اهل سنت و روشنفکران برخي افراد هستند که ميگويند احکام اسلام در مورد زنان نظير حجاب و... بايد تغيير يافته و متناسب با وضعيت امروز جهان وضع شود. ترديدي نيست که منشأ اين افکار غرب و قائلين به آن روشنفکران غرب زده هستند.
آنچه که امروز ما در غرب نسبت به زنان مشاهده ميکنيم چيزي جز نابودي هويت زنان و اضمحلال کانون خانواده نيست و نتيجهاش هم فساد فراواني است که در هر نقطهاي از غرب رواج دارد. مسبب اصلي اين فساد فراگير هم فلاسفه غرب هستند که زنان را از هويت اصلي خود خارج کرده و براي آنها يک هويت جعلي و دروغين تحت عنوان آزادي زن يا تساوي بين زن و مرد ساختهاند. اين عناوين هرچند بحسب ظاهر زيبا هستند اما در باطن از آن براي مقاصد باطل استفاده ميشود.

نکته اساسي که بنده درصدد بيان آن هستم اين است که در شريعت اسلام آنچه که در مورد بانوان بيان شده است با در نظر گرفتن جميع ابعاد و شؤون آنها است. بالطبع هيچگاه دين اسلام به عدم حضور زنان در صحنه سياسي و اجتماعي حکم نکرده است و شما اين امر را به خوبي در نظام جمهوري اسلامي ايران مشاهده ميکنيد. يکي از آثار بنيانگذار انقلاب اسلامي امام خميني(قدس سرّه) اين بود که بر اين نظر که زنان بايد گوشه خانه بنشينند و حق حضور در صحنه فعاليتهاي سياسي ـ اجتماعي و... نداشته باشند خط بطلان کشيد.
امروز به برکت انقلاب اسلامي هويت صحيح بانوان مشخص و بر مردم عرضه شده است و زنان هم به هويت صحيح خود در جهات علمي پي بردهاند و ميبينيد که در جهات علمي هيچ فرقي بين زن و مرد وجود ندارد بلکه در بعضي موارد بانوان قويتر از مردان در مسائل علمي وارد شدهاند. همينطور در مسائل معنوي چه بسا زناني که از بسياري از مردان در ديانت و تقوي برتري دارند. در فهم سياسي و اجتماعي نيز همينطور.
ما امروز مشاهده ميکنيم که زنان مسلمان يمن چگونه عليه جنايتکاران سخن ميگويند و همسرانشان را در مسير مقاومت و جهاد با دشمن ترغيب ميکنند. اين بسيار مهم است و اسلام و مکتب اهلبيت عليهم السلام بر اين امور تأکيد مينمايند. شما به خوبي اطلاع داريد که در صدر اسلام حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها در بعضي از غزوات و جنگهاي پيامبر اسلام(ص) براي حمايت از مجاهدين حضور پيدا ميکردند. تاريخ اسلام مشحون از حضور مؤثر زنان در صحنههاي سياسي و اجتماعي است.
بنابراين درست نيست کسي توهم کند که احکام اسلام در مورد زنان مربوط به هزار و چهارصد سال پيش است و مناسب زمان فعلي نيست. مثلا اين حکم که مراجع فتوا ميدهند زنان نبايد متولي امر قضاء شوند به هيچ وجه تنقيص زنان و تبعيض در حقوق آنها نيست. زيرا شريعت اسلام جهت حفظ حرمت و احترام زن آنها را مکلف به مسأله قضاوت نکرده است. شما ميدانيد قضاوت واجب کفايي است. يعني بر هر انساني که عالم به احکام قضاء بوده و قدرت بر قضاوت داشته باشد واجب است که متولي امر قضاء شود و اگر آن را ترک کند عاصي شمرده ميشود.
مسأله قضاوت هم از جهات فراوان کاري سنگين و مشکل و صدمات روحي فراوان به دنبال دارد. در جلسه دادگاه در محضر قاضي متهم حضور يافته، مدعي و منکر حاضر و در جلسه با هم مشاجره و منازعه کرده و عليه يکديگر سخن ميگويند. تحمل چنين مجالسي با روح لطيف و احساسي که شارع در نهاد زن قرار داده، تناسب ندارد.
به عبارت ديگر عدم جواز قضاوت براي بانوان يک عنايت رباني از جانب پروردگار نسبت به آنهاست که آنان را از تحمل چنين مسئوليت سنگيني راحت کرده است و اين بخاطر حفظ حرمت و احترام و توجه به آنهاست نه به جهت وجود نقص در آنها يا تبعيض بين زن و مرد. ساير احکام هم همينطور است.
مثلاً در مسأله عدم جواز خروج زن از خانه بدون اجازه همسر، برخي چنين توهم کردهاند که مگر زن در خانه اسير مرد است؟ در حاليکه اين مسأله تکليفي بر دوش مردان ميگذارد و بر آنها واجب ميکند که در خدمت همسرانشان باشند و احتياجات آنها را برطرف کنند تا نيازي به خروج از منزل نداشته باشند.
دين اسلام تا اين حد دقيق است که مرد را مکلف ميکند بداند همسرش کجا ميرود. چون مرد را در حقيقت مسئول حفاظت از همسرش ميداند. شايد هنگامي که زن از منزل خارج شود براي او حادثهاي پيش آيد. بههرحال اين حکم وظيفه خاص مردان را بيان ميکند نه آنکه زن را اسير دست مرد قرار دهد.
البته در فقه موارد استثناء از اين حکم و ساير احکام هم بيان شده است. بهطور کلي احکام شرع احکامي اعتباري است و درصدد بيان فضيلت و برتري مرد بر زن يا زن بر مرد نيست. حتي آنجا که در باب شهادت ميگويد شاهد بايد يک مرد و دو زن باشد بدين معنا نيست که مرد افضل و به منزله دو زن است. خير، شارع احکام شرعيه را بر مبناي برتري مرد يا زن قرار نداده است بلکه براي تنظيم امور اجتماع براي هر يک احکامي را بيان فرموده است.
مطلب دوم موضوع حفظ کانون خانواده در بلاد اسلامي است. امروز شاهد آن هستيم که غربيها با استفاده از رمانها و مجلات و فيلمها و ابزارهاي جديدي که در اختيار دارند درصدد نابود ساختن کانون خانواده در کشورهاي اسلامي هستند. و وظيفه ما و شما در اين مورد، نسبت به حفظ ديانت و ادب و اخلاق فرزندانمان بسيار سنگين است.
مطلب سوم اين است که انتظار ميرود در اين سفر در کنار برنامههاي سياحتي خود، سفري علمي و معنوي داشته باشيد. با تشرف به حرم حضرت فاطمه معصوم سلام الله عليها از فضاي معنوي زيارت استفاده کنيد که بر طبق روايات صحيح هرکس ايشان را زيارت کند بهشت بر او واجب ميشود. همچنين در ديدار با علماء و بزرگان حوزه بر بار علمي خود بيفزائيد و إن شاء الله با بهره کامل به ديار خود بازگرديد و براي خانواده و مردم خود مفيد واقع گرديد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته