چند نکته اخلاقي و تربيتي براي مسير معنوي بيان فرمائيد؟
پاسخ :
1ـ امام صادق(عليه السلام) در وصيت خود به امام کاظم(عليه السلام) فرمود: چنانچه اين کلام و وصيّت من را توجّه کني و به آن عمل نمايي، زندگاني سعادتمند و خوشي را خواهي داشت و نيز از مردن محمودي برخوردار خواهي بود، و به تعبير ديگر با بهترين حال از دنيا خواهي رفت. ايشان فرمود: «يا بُنَيَّ من رضي بما قسّم له استغني ومن مدّ عينيه إلي ما في يد غيره مات فقيراً»؛ فرزندم کسي که راضي باشد به همان مقداري که خداوند بر او مقدّر نموده، هميشه غني خواهد بود و کسي که به دست مردم و آنچه که مردم دارند چشم بدوزد فقير از دنيا ميرود. از اين مطلب استفاده ميشود براي اينکه انسان احساس استغناء و بينيازي کند -که خود امري است بسيار مهم و مؤثر در زندگي-، بايد نسبت به آنچه خداوند به او عنايت فرموده راضي باشد و به آنچه که در اختيار دارد قانع باشد. «قناعت» از اموري است که انسان بايد از جواني خود را به آن عادت دهد، قناعت در خوردن، در کلام، در لباس، در مقام و پست، سبب برطرف شدن نگرانيها و اضطرابها است. بسياري از نزاعها و اختلافها به جهت آن است که دو طرف نزاع يا يک طرف، نسبت به حق خود قانع نيستند، امّا چنانچه قناعت باشد ديگر مجالي براي نزاع باقي نميماند. قناعت؛ انسان را براي عبادت خداي متعال آماده ميکند. روح قانع هميشه متّصل به ذات باريتعالي است. توصيه ائمه معصومين(عليهم السلام) در مسائل معنوي به «رعايت نماز در اوّل وقت» است. چنانچه جوانان عزيز نسبت به اين امر، خود را عادت دهند، زندگي آنان هميشه نوراني خواهد بود و آخرت بسيار موفقي را براي خود رقم خواهند زد و اساساً بر حسب روايات، کساني که نسبت به نماز اوّل وقت مقيّد باشند، ملک الموت جان آنها را به راحتي از جسمشان خارج ميکنند.
تذکر نکاتی اخلاقی
۰۱ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۲
چند نکته اخلاقي و تربيتي براي مسير معنوي بيان فرمائيد؟
پاسخ :
1ـ امام صادق(عليه السلام) در وصيت خود به امام کاظم(عليه السلام) فرمود:
چنانچه اين کلام و وصيّت من را توجّه کني و به آن عمل نمايي، زندگاني سعادتمند و خوشي را خواهي داشت و نيز از مردن محمودي برخوردار خواهي بود، و به تعبير ديگر با بهترين حال از دنيا خواهي رفت.
ايشان فرمود:
«يا بُنَيَّ من رضي بما قسّم له استغني ومن مدّ عينيه إلي ما في يد غيره مات فقيراً»؛
فرزندم کسي که راضي باشد به همان مقداري که خداوند بر او مقدّر نموده، هميشه غني خواهد بود و کسي که به دست مردم و آنچه که مردم دارند چشم بدوزد فقير از دنيا ميرود.
از اين مطلب استفاده ميشود براي اينکه انسان احساس استغناء و بينيازي کند -که خود امري است بسيار مهم و مؤثر در زندگي-، بايد نسبت به آنچه خداوند به او عنايت فرموده راضي باشد و به آنچه که در اختيار دارد قانع باشد.
«قناعت» از اموري است که انسان بايد از جواني خود را به آن عادت دهد، قناعت در خوردن، در کلام، در لباس، در مقام و پست، سبب برطرف شدن نگرانيها و اضطرابها است.
بسياري از نزاعها و اختلافها به جهت آن است که دو طرف نزاع يا يک طرف، نسبت به حق خود قانع نيستند، امّا چنانچه قناعت باشد ديگر مجالي براي نزاع باقي نميماند. قناعت؛ انسان را براي عبادت خداي متعال آماده ميکند.
روح قانع هميشه متّصل به ذات باريتعالي است.
توصيه ائمه معصومين(عليهم السلام) در مسائل معنوي به «رعايت نماز در اوّل وقت» است.
چنانچه جوانان عزيز نسبت به اين امر، خود را عادت دهند، زندگي آنان هميشه نوراني خواهد بود و آخرت بسيار موفقي را براي خود رقم خواهند زد و اساساً بر حسب روايات، کساني که نسبت به نماز اوّل وقت مقيّد باشند، ملک الموت جان آنها را به راحتي از جسمشان خارج ميکنند.
کلمات کلیدی :
۲,۶۵۱