شنيدم که شخصي مي فرمود: پيغمبر(ص) فرمودهاند که هر کس حضرت زهرا(س) را دوست داشته باشد به بهشت ميرود، و هر کس نفرت داشته باشد به جهنم ميرود و ايشان در مورد افرادي که نسبت به اهل بيت(ع) بي تفاوت هستند و نه نفرت دارند و نه دوست دارند، صحبتي نکرده است. و اين افراد ممکن است از هر دين و مذهبي باشند، که بهشتي يا جهنمي آنها مشخص نيست.
سؤال من اين است که آيا اين مطالب صحيح است؟ نقش ولايت ائمه(ع) در اين افراد به چه صورت ديده ميشود؟ آيا اديان ديگر که نسبت به اهل بيت بي تفاوت هستند نيز به بهشت ميروند؟ قبل از ائمه اطهار(ع) افرادي که از دنيا رفتهاند نيز خبري از آنها نداشتند، محاسبه اعمال آنها به چه شکل است؟
بطور کلي در صورت امکان منابعي را در خصوص مطالعه و رفع شبهاتم معرفي نماييد.
پاسخ :
بهشت جایگاه کسانی میباشد که دارای قلب سالم باشند «إلا من أتی الله بقلب سلیم» و کسانی میتوانند دارای قلب سالم باشند که به خدا و پیامبران الهی و پیامبر اسلام(ص) و ولایت ائمه معصومین(ع) اعتقاد داشته باشند و اعمال نیک انجام دهند. اما کسانی که مسلمان نباشند یا مذهب شیعه را نپذیرفته باشند در صورتی که جاهل مقصر باشند، بر اساس روایات اهل جهنم هستند. در حدیث زیبایی از رسول اکرم(ص) چنین وارد شده که فرمود: اگر عبادت کنندهای خدای عزوجل را به اندازه عمر نوح عبادت کند و به اندازه کوه احد طلا در راه خدا انفاق نماید و هزار سال پیاده به مکه برود و عمل حج انجام دهد و بعد در بین صفا و مروه در راه خدا مظلومانه شهید شود، ولی ولایت علی بن ابی طالب(ع) را نداشته باشد بوی بهشت را نشود و داخل در آن نمیشود. (ارشاد القلوب جلد 2، صفحه 43). البته کسانی که از ادیان و مذاهب دیگر هستند و جاهل قاصر باشند به نحو ديگري با آنها برخورد ميشود. جاهل قاصر؛ یعنی کسانی که از نظر فكرى يا بدنى يا اقتصادى آنچنان ضعيف باشند كه قادر به شناسايى حق از باطل نشوند، و يا اين كه با تشخيص عقيده صحيح، بر اثر ناتوانى جسمى يا ضعف مالى و يا محدودیتهایی كه محيط بر آنها تحميل كرده قادر به انجام وظايف خود به طور كامل نباشند، مستضعف گفته میشود. از امام موسى بن جعفر(علیهالسلام) پرسيدند كه مستضعفان چه كسانى هستند؟ امام(ع) در پاسخ اين سؤال نوشتند: «مستضعف كسى است كه حجت و دليل به او نرسيده باشد و به وجود اختلاف(در مذاهب و عقايد كه محرك بر تحقيق است) پى نبرده باشد، اما هنگامى كه به اين مطلب پى برد، ديگر مستضعف نيست». کسانی که مستضعف هستند و اهل نفاق و جنایت نباشند و در اثر استضعاف به مذهب حق گرایش نکرده باشند خداوند در آخرت آنها را آزمایش میکنند و اگر در آن آزمایش الهی موفق شدند اهل بهشت میشوند. اما سایر افرادی که قدرت تشخیص حق و باطل را دارند ولی در اثر تعصب و امثال آن تحقیق نمیکنند تا به حقانیت مذهب حق برسند، مستضعف نیستند و این افراد در آخرت از رحمت خدا دور هستند و گرفتار عذاب هستند.
نقش ولايت اهلبيت(ع) در نجات انسان از جهنم
۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۴۹
شنيدم که شخصي مي فرمود: پيغمبر(ص) فرمودهاند که هر کس حضرت زهرا(س) را دوست داشته باشد به بهشت ميرود، و هر کس نفرت داشته باشد به جهنم ميرود و ايشان در مورد افرادي که نسبت به اهل بيت(ع) بي تفاوت هستند و نه نفرت دارند و نه دوست دارند، صحبتي نکرده است. و اين افراد ممکن است از هر دين و مذهبي باشند، که بهشتي يا جهنمي آنها مشخص نيست. سؤال من اين است که آيا اين مطالب صحيح است؟ نقش ولايت ائمه(ع) در اين افراد به چه صورت ديده ميشود؟ آيا اديان ديگر که نسبت به اهل بيت بي تفاوت هستند نيز به بهشت ميروند؟ قبل از ائمه اطهار(ع) افرادي که از دنيا رفتهاند نيز خبري از آنها نداشتند، محاسبه اعمال آنها به چه شکل است؟ بطور کلي در صورت امکان منابعي را در خصوص مطالعه و رفع شبهاتم معرفي نماييد.
پاسخ :
بهشت جایگاه کسانی میباشد که دارای قلب سالم باشند «إلا من أتی الله بقلب سلیم» و کسانی میتوانند دارای قلب سالم باشند که به خدا و پیامبران الهی و پیامبر اسلام(ص) و ولایت ائمه معصومین(ع) اعتقاد داشته باشند و اعمال نیک انجام دهند.
اما کسانی که مسلمان نباشند یا مذهب شیعه را نپذیرفته باشند در صورتی که جاهل مقصر باشند، بر اساس روایات اهل جهنم هستند.
در حدیث زیبایی از رسول اکرم(ص) چنین وارد شده که فرمود: اگر عبادت کنندهای خدای عزوجل را به اندازه عمر نوح عبادت کند و به اندازه کوه احد طلا در راه خدا انفاق نماید و هزار سال پیاده به مکه برود و عمل حج انجام دهد و بعد در بین صفا و مروه در راه خدا مظلومانه شهید شود، ولی ولایت علی بن ابی طالب(ع) را نداشته باشد بوی بهشت را نشود و داخل در آن نمیشود. (ارشاد القلوب جلد 2، صفحه 43).
البته کسانی که از ادیان و مذاهب دیگر هستند و جاهل قاصر باشند به نحو ديگري با آنها برخورد ميشود. جاهل قاصر؛ یعنی کسانی که از نظر فكرى يا بدنى يا اقتصادى آنچنان ضعيف باشند كه قادر به شناسايى حق از باطل نشوند، و يا اين كه با تشخيص عقيده صحيح، بر اثر ناتوانى جسمى يا ضعف مالى و يا محدودیتهایی كه محيط بر آنها تحميل كرده قادر به انجام وظايف خود به طور كامل نباشند، مستضعف گفته میشود.
از امام موسى بن جعفر(علیهالسلام) پرسيدند كه مستضعفان چه كسانى هستند؟ امام(ع) در پاسخ اين سؤال نوشتند: «مستضعف كسى است كه حجت و دليل به او نرسيده باشد و به وجود اختلاف(در مذاهب و عقايد كه محرك بر تحقيق است) پى نبرده باشد، اما هنگامى كه به اين مطلب پى برد، ديگر مستضعف نيست».
کسانی که مستضعف هستند و اهل نفاق و جنایت نباشند و در اثر استضعاف به مذهب حق گرایش نکرده باشند خداوند در آخرت آنها را آزمایش میکنند و اگر در آن آزمایش الهی موفق شدند اهل بهشت میشوند.
اما سایر افرادی که قدرت تشخیص حق و باطل را دارند ولی در اثر تعصب و امثال آن تحقیق نمیکنند تا به حقانیت مذهب حق برسند، مستضعف نیستند و این افراد در آخرت از رحمت خدا دور هستند و گرفتار عذاب هستند.
کلمات کلیدی :
۲,۱۲۳