-
۱
-
۲
-
۳
گفتارهای مهدوی
مجموعه مقالهها و سخنرانیهای استاد مدقق و فقیه محقق
حضرت آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی دامت برکاته
به اهتمام محمد حسن دانش
-
۴
و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر
(ان الارض یرثها عبادی الصالحون)
و ما در زبور پس از تورات نوشته ايم که اين زمين را بندگان صالح من به ميراث خواهند برد. انبیاء105
-
۵
«مقدمه استادآیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی دامت برکاته»
بسم الله الرحمن الرحيم
)هو الذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و لو کره المشرکون) صف9
از ویژگیهای بشر امروز و نسل حاضر، ایمان و اعتقاد به مصلح جهانی است؛ اگر در گذشته ،اندیشهی مهدویت و آرزوی حضور و ظهور فردی برای مبارزه با ظلم و فساد و احیاء حق با تمام ابعاد آن، محصور و منحصر به عده ای از طرفداران مذاهب بود؛ اما امروزه با یک رصد کوتاه و دقیق در مییابیم که این فکر، عمومی و گسترده شده است.
مشکلات و دشواریهای عصر کنونی، ظلمها و ستمها و کشتارهایی که با مدرنترین وسائل و بدون هیچ توجیه عقلی و منطقی انجام میگیرد، تجاوزهایی که ابرقدرتی از محل خود به آن طرف دنیا روا میدارد، برهم زدن هندسهی سیاسی یک منطقه یا کشور، برنامه ریزی برای از بین بردن حکومتهای مردمی و ایجاد کودتا و خلاصه اینکه برخی از قدرتها برای خود، جهان را به منزله دهکده خود قرار داده و به فکر برنامه ریزی و تسلط بر آن میباشند، افول معنویت در انسانها و دور شدن از اخلاقیات و اوصاف واقعی انسانی، همه را محتاج به یک نقطهی امید و یک روزنهی حیات و هستی نموده که همهی امیدها و آرزوها، همه هستیها و خوبیها، همهی آمال انبیا و رسولان الهی(عليهم السلام) و همهی آنچه که خالق هستی از هست نمودن عالم و بشر دنبال نموده است، در او هست.
باید این گستردگی را ارج نهاد و در این مسیر، بشریت را یاری نمود؛ در همین راه ممکن است ظلمها و ستمها صورت گیرد، ادعاها و تحریفها رخ دهد که باز همین، موجب دور شدن از آن نقطهی امید بخش خواهد بود.
-
۶
باید حقیقت مهدویت را در متون اصلی دین، یعنی قرآن کریم و سنت رسول خدا(صلي الله عليه وآله) و ائمه طاهرین(عليهم السلام) جستجو نمود. باید در آیه آیه قرآن، از کلام وحی و نور کتاب استمداد جست؛ امری که مع الاسف محققین و پژوهشگران، به طور شایسته و بایسته به آن نپرداختهاند. در این کتاب الهی، آیاتی وجود دارد که بدون احتیاج به روایات، به خوبی دلالت بر این حقیقت دارد.
باید وظیفهی اصلی بشر در دوران غیبت را به خوبی شناخت و آن را به نسل حاضر منتقل نمود؛ وظیفهای که او را به حرکت و پویایی و استقامت و استمرار در راه تشویق نماید؛ از او موجودی منفعل و منزوی نسازد، او را به سوی کمال مطلق سوق دهد و به دنبال هر آنچه که موجب کمال است رهنمون سازد، لازم است بر محققان حقوق و مجتهدان دین که این موضوع را به صورت اجتهادی و کاملا علمی، تحقیق و منقح سازند.
کتاب حاضر، که برخی از مقالات و سخنان حقیر در سالهای گذشته است به برخی از موضوعات مهدویت به صورت علمی پرداخته است؛ طبیعی است در یک مقاله یا سخنرانی، مجال رسیدگی جامع علمی بر همه ابعاد موضوع نبوده است و تنها به برخی از جهات پرداخته شده است.
این کتاب با همت محقق اندیشمند و نویسنده توانا جناب مستطاب حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ محمد حسن دانش به صورتی که در اختیار است، در آمده است. انصاف آن است که ایشان، تلاش فراوانی در این راه نمودهاند؛ از جناب ایشان و همسر محترمشان که در این راه مدد رسانی نمودند، تشکر و سپاسگزاری می نمایم؛همچنین از مدیر محترم مرکز فقهی ائمه اطهار(عليهم السلام) حضرت حجت الاسلام و المسلمین آقای شیخ محمد رضا فاضل کاشانی -دامت برکاته- و نیز از جناب مستطاب حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ مرتضی واعظی تشکر و تقدیر میشود.
امید آن است که این کتاب، ذخیرهای برای همه ما در روزی که «لا ینفع مال و لا بنون الا من اتی اللّه بقلب سلیم» باشد. ان شا الله
بحق محمد و آله الطاهرین صلوات اللّه علیهم اجمعین
هفتم اردیبهشت یکهزاروسیصد و نود و سه هجری شمسی
حوزه مبارکه علمیهقم. محمد جواد فاضل لنکرانی
-
۷
«پیشگفتار»
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد للّه ربّ العالمین و صلّی الله علی سیّد الانبیاء و المرسلین محمّد و آله الطّیّبین الطّاهرین المعصومین المکرمین لا سیما بقیة الله فی الارضین
بر مسلمانان راستین و متدینان حقیقت بین پوشیده نیست که باورداشت مهدویت و اعتقاد به ظهور حضرت بقیة الله الاعظم امام مهدي(عجل الله تعالي فرجه الشريف)، که تبار نیکویش به دخت نبی مکرم اسلام حضرت صدیقهی طاهره(عليها السلام) و حضرت امیر المومنین امام علی بن ابی طالب(عليه السلام) میرسد، باوری اسلامی و هویتی اصیل است که مستظهر به ادلهی نقلی متواتر و دلایل عقلی مبرهنی است.
این عقیدهی ناب که ریشه در آموزههای الهی رسول مکرم اسلام حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی(صلي الله عليه وآله) و اهل بیت طیبین و طاهرینش(عليهم السلام) دارد، پیشینهای بس بلند به بلندای تاریخ انسانیت و هویت بشریت دارد و کوچکترین گواه آن، اعتقاد به ظهور منجی در سایر ادیان، حتی ادیان غیر ابراهیمی و فرقههای تاسیس شدهی قبل و بعد از اسلام است؛ به گونهای که حتی سر سختترین گروههای استعمار ساخته و متعصبترین فرقههای انحرافی همچون وهابیت و بهاییت نیز، با وجود تقابلهای
-
۸
هدفمند و انکارهای نظاممند، در موارد بیشماری بناچار یا ناخودآگاه به اساس این رکن رکین اسلامی اعتراف و اقرار نمودهاند.
البته پر واضح است که این باور الاهیاتی نیز همچون سایر مسائل دینی و اعتقادی در فراخنای تاریخ تا امروز، بدخواهان بیشماری از درون و برون داشته است که هر یک به زعم خویش، از هیچ کوششی در هدم این اعتقاد والا فروگذار نکرده و نمیکنند؛ لیک در نقطهی مقابل نیز به خواست خداوند منان در طول تاریخ غیبت کبری تا عصر حاضر، علاوه بر نویسندگان اهل سنت، در میان امامیه، فقهای کامل و مجتهدان عاملی ظهور و بروز کردهاند که مضاف بر مجاهدههای فقهی و مداقههای اصولی، با عمقنگری به وظیفهی دینی و الهی خود، از تالیف، تدوین و تنظیم مباحث کلامی در حوزهی معارف مهدوی و رفع احتیاجات فکری امت اسلامی، فروگذار نکرده و به فضل الهی تا زمان ظهور صاحب این امر(عجل الله تعالي فرجه الشريف) نخواهند کرد. ان شاء الله.
کتاب حاضر، حاصل ده سخنرانی مرجع زادهی بزرگوار، استاد آیت الله آقای حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی دامت تاییداته است که با ژرف اندیشی در حل برخی از شبهات پژوهشی محققین زمان و شناسایی به روز پارهای از نیازهای دینی مخاطبین جوان، در معرفت افزایی نسبت به این اصالت اصیل و شبهه زدایی از این حقیقت جلیل، افاضه شده است.
بی شک مسائل و مباحثی از قبیل «بررسی حقیقت و کیفیت دین، در عصر ظهور و پس از قیام مصلح کل(عجل الله تعالي فرجه الشريف)» یا «نقش فرقهی انحرافی وهابیت در رویارویی با اسلام ناب محمدی(صلي الله عليه وآله) در عصر غیبت کبری» یا «جایگاه امید و انتظار در فرهنگ الهی و مکتب انسان ساز مهدوی» یا «معرفت افزایی نسبت به روز مبارک نیمهی شعبان به عنوان عید بزرگ و سترگ انسانیت» یا «تبیین وظایف و تکالیف مسلمانان در شناخت مسالهی مهدویت و ظهور، به عنوان امتداد خط امامت و غدیر» یا «تبیین اصالت مهدویت و توضیح الزامات معرفتی انتظار» یا «تاکید مستند بر حتمیت وقوع ظهور، به عنوان وعـدهی حـتمی و تخلف ناپذیر الهی» یا «شناخت زوایای معنوی برکات و خصوصیات نیمهی
-
۹
ماه پر برکت شعبان المعظم» یا «رمز گشایی از آیندهی روشن جهان پس از ظهور یگانه منجی عالم بشریت(عجل الله تعالي فرجه الشريف) در پرتو قرآن کریم» و یا «نقش بنیادی باورداشت مهدویت به عنوان محوری مهم در ایجاد و توسعهی وحدت اسلامی»، که مورد کنکاش فقیهانه و واکاوی عالمانه حضرت استاد دامت توفیقاته قرار گرفته است، هر چند ممکن است در برخی از گفتارها برای حفظ ارتباط بین مطالب، مکررات لازمی رعایت شده باشد، لیکن به یقین، سخنوری جذاب و سخنرانی جالب ایشان که در دروس خارج فقه و اصول نیز جاری و ساری مینمایند، طراوت و شادابی خاصی به این مباحث ضروری و زیرساختی ایمانی، بخشیده است.
البته لازم به ذکر است که استاد معظم دامت برکاته، در سنوات گذشته، همزمان با اشتغال به تدریس قریب به بیست سال دروس خارج فقه و اصول، به موضوعات کلامی و تفسیری از جمله مباحث مهدویت نیز اهتمام ویژهای مبذول داشته و مجلس درس «خارج تفسیر» با موضوع «بررسی آیات مهدوی» تشکیل دادهاند که مورد اقبال فضلای نخبه و طلاب مشغول به تحصیل در مراکز تخصصی حوزه مبارکه علمیه قم قرار گرفته است و امید است به زودی مکتوبات این دورهی درسی نیز، به زیور طبع آراسته گردد. ان شاء الله
در پایان، ضمن دعای خالصانه و خاضعانه برای تعجیل در فرج حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالي فرجه الشريف) و آرزوی طول عمر برای تمامی علما و فقهای بزرگوار، از خوانندگان محترم به خاطر وجود قصورهای احتمالی در تنظیم مباحث، عذر خواهی مینمایم.
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
پنج شنبه چهاردهم فروردین ماه سال 1393 هجری شمسی
مطابق با سالگرد شهادت حضرت فاطمه زهراء(عليها السلام)
حوزه علمیه قم. محمّد حسن دانش
-
۱۰