موضوع: نواهی
تاریخ جلسه : ۱۳۸۴/۲/۲۴
شماره جلسه : ۶۱
-
مساله: «آيا نهي از شيء اقتضاي فساد آن را دارد يا نه؟»
-
مراد از شيء در محل نزاع
-
نهي دلالت بر فساد دارد، يا مقتضي آن است، يا کاشف از آن
-
آيا اين بحث، جزء مباحث علم اصول است؟
-
نهي کراهتي داخل محل نزاع است يا نه؟
-
مرحوم آخوند(ره): نهي كراهتي داخل محل نزاع
-
دو اشکال در مقابل نظر مرحوم آخوند(ره)
-
اشکال اول بر نظر مرحوم آخوند(ره)
-
جواب مرحوم آخوند(ره) به اشکال اول
-
اشکال دوم بر نظر مرحوم آخوند(ره)
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
مساله: «آيا نهي از شيء اقتضاي فساد آن را دارد يا نه؟»
يكي از مباحث در مبحث نواهي اين است كه، آيا نهي از شيء اقتضاي فساد آن را دارد يا نه؟در اينكه تعبير در محل نزاع، چه تعبيري باشد، مقداري بحث شده كه اشارهاي به آن داريم و الا بحث مهمي نيست.
مراد از شيء در محل نزاع
اولين نكته اين است كه وقتي ميگوييم: آيا نهي از شيء اقتضاي فساد دارد يا نه؟ مراد مطلق نواهي وارد در شريعت نيست، در شريعت نسبت به محرماتي نهي داريم، نهي از شرب خمر، كذب و .... به قرينه مناسبت حكم و موضوع، مراد آن متعلقي است كه، در آن متعلق مسئله صحت و فساد راه دارد.اما اگر در متعلقي صحت و فساد معنا نداشته باشد، مثل نهي از شرب خمر، نهي از كذب، که در اينجا هيچ وقت بحث واقع نميشود كه، آيا اين نهي اقتضاي فساد دارد يا نه؟
بنابراين مراد از شيء در محل نزاع، چيزهايي است كه، امكان اتصاف به صحت يا فساد را دارد.
نهي دلالت بر فساد دارد، يا مقتضي آن است، يا کاشف از آن
نكته دوم اين است كه، مرحوم آخوند(ره) در محل نزاع، كلمه «اقتضاء» را آوردهاند. در كلمات اصوليين ديگر مثل مرحوم ميرزاي قمي و صاحب فصول(قدس سرهما) و بعضي از متقديم از اصوليين، كلمه «يدل» ذكر شده، گفتهاند: آيا نهي از شيء دلالت بر فساد دارد يا نه؟ اما مرحوم آخوند(ره) كلمه «يدل» را تغيير داده و به جايش كلمه «يقتضي» را آوردهاند.مرحوم امام(رضوان الله عليه)(مناهج الوصول، جلد 2، صفحه 150) فرمودهاند: هر دو تعبير خالي از مسامحه نيست؛ هم در تعبير به اقتضاء مسامحه است، چون مقتضي و اقتضاء در جايي است كه، يك چيزي تاثير تكويني در حصول مقتضا دارد. مثلاً نار اقتضاي احراق دارد، اگر چيزي تكويناً سبب تاثير در مقتضا شود، به آن مقتضي ميگويند.
مسلما اين اقتضا به اين معنايي كه، عرفاً متفاهم از آن هست، در اينجا نميتواند معنا داشته باشد. نهي نميتواند سبب تكويني، در حصول فساد در متعلقش باشد.
همچنين كلمه دلالت هم خالي از مسامحه نيست، براي اينكه مراد دلالت لفظي است و در دلالت لفظيه، ولو بگوييم: دلالت لفظيه التزاميه است، يعني نهي به مدلول التزامي خودش، دلالت بر فساد دارد، شامل استدلالهايي كه بعداً ميآيد، که عدهاي از بزرگان، از راه ملازمه عقليه ميخواهند مسئله را درست كنند، نميشود.
لذا امام(رضوان الله عليه) به تبع استادشان مرحوم محقق حائري مؤسس حوزه(اعلي الله مقامه الشريف) -كه ايشان - كتابي بنام درر الفوائد دارند، كه مباحث اصولي مرحوم حائري(ره)، به قلم خودشان هست، كه ايشان هم طبقه با محقق نائيني(ره) بوده و انظار بسيار خوبي در همين كتاب دارند- فرمودهاند كه: كلمه «يقتضي و يدل» را بر ميداريم و به جايش كلمه «يكشف» قرار ميدهيم، آيا نهي، كاشف از فساد متعلقش هست يا نه؟
مطلب ديگري كه در اينجا بحث شده اين است كه، فرق بين اين بحث و بحث مسئله اجتماع امر و نهي چيست؟ که قبلاً در اوائل بحث اجتماع امر و نهي، كه بحمدالله بحث مفصلي هم شد، فرق بين بحث اجتماع امر و نهي و اين بحث كه آيا نهي اقتضاي فساد ميكند يا نه؟ را مفصل بحث كرديم و ديگر آن را در اينجا تكرار نميكنيم.
آيا اين بحث، جزء مباحث علم اصول است؟
نهي کراهتي داخل محل نزاع است يا نه؟
اما مطلب اول اين است كه، در مواردي كه نهي دلالت بر حرمت دارد و همچنين در مواردي كه نهي، نهي ارشادي است، در اين دو مورد، دلالت بر فساد وجود دارد و بحثي نيست. اگر نهي به صلاه نسبت به زن حائض تعلق پيدا كرد، اين داخل در محل نزاع است. اما آيا نهي كراهتي هم كه متعلق به يك عبادت يا معامله است، دلالت بر فساد دارد يا نه؟ و آيا اين نهي هم داخل در محل نزاع است؟مرحوم آخوند(ره): نهي كراهتي داخل محل نزاع
مرحوم آخوند(ره)(در كفايه) فرمودهاند: گرچه لفظ نهي ظهور در تحريم دارد و موضوع له نهي عبارت از حرمت است، اما ملاك نزاع و بحث در نهي كراهتي هم جريان دارد و شامل نهي كراهتي هم ميشود. لذا همان ملاكي كه در نزاع، نسبت به نهي تحريمي هست، يعني همان ادلهاي كه بعداً ان شاء الله بحث ميشود، در نهي كراهتي هم جريان دارد. لذا ايشان نظرشان اين است كه نزاع از نظر ملاك عموميت دارد.دو اشکال در مقابل نظر مرحوم آخوند(ره)
در مقابل فرمايش مرحوم آخوند(ره) دو دليل اقامه شده بر اينكه، نزاع فقط اختصاص به نهي تحريمي دارد و در نهي كراهتي جريان ندارد.اشکال اول بر نظر مرحوم آخوند(ره)
دليل اول، دليلي است كه مرحوم آخوند(ره) با «ان قلت» و به عنوان يك دعوا در كفايه بيان كردهاند كه ملاك نزاع در نهي كراهتي، در معاملات اصلاً جريان ندارد، براي اينكه معاملات مكروههاي كه داريم مثل آرايشگري كفن فروشي و از اين قبيل معاملات، كه احدي توهم فساد در اينها را هم نميكند. هيچ فقيهي و حتي متفقهي نيامده توهم كند كه، اگر كسي كفن فروشي كرد، آيا فاسد است يا نه؟ اگر فاسد باشد، كه ديگر تمام مردهها بيكفن ميمانند و اين تالي فاسد را دارد و هيچ كسي در معاملات چنين توهمي را نكرده است.جواب مرحوم آخوند(ره) به اشکال اول
اشکال دوم بر نظر مرحوم آخوند(ره)
نظری ثبت نشده است .