موضوع: كتاب البیع - بر اساس تحریر الوسیله 2
تاریخ جلسه : ۱۳۸۷/۷/۲۱
شماره جلسه : ۳
-
اشكالات وارده بر فرع سوم و جواب اشكالات
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
-
جلسه ۹۵
-
جلسه ۹۶
-
جلسه ۹۷
-
جلسه ۹۸
-
جلسه ۹۹
-
جلسه ۱۰۰
-
جلسه ۱۰۱
-
جلسه ۱۰۲
-
جلسه ۱۰۳
-
جلسه ۱۰۴
-
جلسه ۱۰۵
-
جلسه ۱۰۶
-
جلسه ۱۰۷
-
جلسه ۱۰۸
-
جلسه ۱۰۹
-
جلسه ۱۱۱
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
چکیده مباحث گذشته
عرض کردیم که در موردی که تعاطی من الجانبین نباشد، بلکه إعطاء من جانب واحد و الاخذ من طرف آخر باشد، در اینکه آیا معاطات تحقّق پیدا میکند یا خیر، اختلاف و محل بحث است. از کلمات شیخ اعظم انصاری(قده) در مکاسب استفاده میشود که معاطات به همین مقدار هم تحقق پیدا میکند. نتیجه نظر شریف امام(رض) این است که (گر چه در یک مورد اشکال کردند) معاطات تحقق پیدا میکند. برخی مثل محقق نائینی(ره) قبول نکردند و فرمودند با این مقدار معاطات تحقّق پیدا نمیکند. حالا ببینیم مجموعاً اشکالاتی که در این مورد مطرح شده چیست و آیا این اشکالات قابل جواب هست یا خیر؟اشکالات صورت دوم و سوم
بر حسب آنچه که امام(رض) در کتاب البیع عنوان فرمودهاند؛ مجموعا سه ایراد در اینجا وجود دارد، که میتوان گفت مهمترین و روشنترین این ایرادات، ایراد سوم است که محقق نائینی(ره) ذکر کردهاند. پس به بررسی این سه ایراد میپردازیم.اشکال اول
جواب امام(رض) از اشکال اول
امام(رض) در جواب از این ایراد میفرمایند اگر ما مسأله تقدّم و تاخّر زمانی را ملاک قرار دهیم، ایراد وارد است. اگر گفتیم قبول باید زماناً مؤخّر از ایجاب باشد، این ایراد وارد است. اما اگر تقدّم و تاخّر رتبی را ملاک قرار دادیم و گفتیم و لو وقوع اینها در یک زمان است، اما قبول رتبةً متاخّر است، میفرمایند این اشکال حل میشود و در نتیجه این اخذ بما انه متممٌ للایجاب، رتبةً مقدم است و بما أنّه قبولٌ، رتبةً مؤخّر است. یک نکتهای را در جواب دارند و آن این است که این إعطا، دو تا فعل که نیست، این اعطا؛ «بما انه صادر من البایع و من الفاعل، یکون اعطاءً و بما أنه منسوب الی الاخذ یکون قبولاً»، یک فعل هم بیشتر نیست، اما دو اعتبار است. پس امام(ره) در جواب فرمودهاند اگر تقدّم و تأخّر زمانی ملاک است، این اشکال جلوی شما را میگیرد، پس زماناً باید قبول بعد از این بیاید، چون این گرفتن، متمم ایجاب است. اما اگر بگوییم تقدّم و تأخّر رتبی ملاک است، این گرفتن از حیث اینکه متمم ایجاب است مقدم است، از حیث اینکه عنوان قبول را دارد مؤخّر است، مثل عطا و اعطاء، که از حیث نسبت به فاعل میشود اعطا، اما نسبت به اخذ میشود قبول.نقد استاد بر جواب امام(رض)
اشکال دوم
خود قصد، متوقف بر تحقق عنوان قبل از قصد است. پس دور لازم میآید. دور این شد که این إعطاء اگر بخواهد بیع شود و معنون به عنوان بیعی شود، متوقف بر قصد است. از آن طرف، قصد هم متوقف بر همین عنوان است، چون قصد در جایی که چیزی موجود باشد به آن تعلق پیدا میکند. این نکته را دقت کنید که این اشکال در تمام عناوین قصدیه وجود دارد؛ در بحث تعاون بر اثم که بحث عناوین قصدیه مفصل مطرح میشود و در خیلی از امور و افعال امروزی ما که از عناوین قصدیه است، مثل اینکه یک آهنگی نواخته میشود، میگوییم اگر به قصد لهو و لعب باشد حرام است و از عناوین قصدیه می شود (البته طبق یکی از مبانی، و إلا روی بعضی از مبانی اینها ذاتا آلات لهو و لعب هستند و الی یوم القیامه هم حرام است). شما هر قصدی هم داشته باشید اما بالاخره روی این مبنا که اگر از عناوین قصدیه شد این اشکال در تمام عناوین قصدیه وجود دارد، یعنی در تمامی این عناوین قصدیه باید پاسخ داده شود.
جواب امام(رض) از اشکال دوّم
امام(رض) در جواب میفرمایند اگر خود فعل من حیث هو هو، قصد به او تعلق پیدا کند این اشکال وارد است. بگوییم یک اعطاء خارجی داریم که قصد به این اعطا تعلّق گرفته است. اشکال دور در اینجا جریان پیدا میکند. اما ایشان میفرمایند ما در عناوین قصدیه دو قصد داریم؛ اول این اعطاء بقصد البیع است، نه ذات اعطا. آنگاه مجموع این اعطا بقصد البیع، متعلق قصد شما واقع میشود. یعنی اگر شما اعطاء بیعی را قصد کردید، میشود گفت در ایجاب دو قصد وجود دارد. آن وقت میفرمایند اگر اعطای بیعی مورد قصد واقع نشود اینجا معاطات انتزاع نمیشود. معاطات زمانی انتزاع میشود که اعطای بیعی متعلق قصد شما باشد. لذا ایشان میفرمایند دو قصد وجود دارد.نقد استاد بر جواب مرحوم امام(ره)
نظری ثبت نشده است .