موضوع: برائت
تاریخ جلسه : ۱۳۸۸/۱۰/۲۶
شماره جلسه : ۵۴
-
ادّعاى تواتر اخبار بر اشتراک احکام بین عالم و جاهل- نظر استاد محترم در مراد از رفع
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
-
جلسه ۹۵
-
جلسه ۹۶
-
جلسه ۹۷
-
جلسه ۹۸
-
جلسه ۹۹
-
جلسه ۱۰۰
-
جلسه ۱۰۱
-
جلسه ۱۰۲
-
جلسه ۱۰۳
-
جلسه ۱۰۴
-
جلسه ۱۰۵
-
جلسه ۱۰۶
-
جلسه ۱۰۷
-
جلسه ۱۰۸
-
جلسه ۱۰۹
-
جلسه ۱۱۰
-
جلسه ۱۱۱
-
جلسه ۱۱۲
-
جلسه ۱۱۳
-
جلسه ۱۱۴
-
جلسه ۱۱۵
-
جلسه ۱۱۶
-
جلسه ۱۱۷
-
جلسه ۱۱۸
-
جلسه ۱۱۹
-
جلسه ۱۲۰
-
جلسه ۱۲۱
-
جلسه ۱۲۲
-
جلسه ۱۲۳
-
جلسه ۱۲۴
-
جلسه ۱۲۵
-
جلسه ۱۲۶
-
جلسه ۱۲۷
-
جلسه ۱۲۸
-
جلسه ۱۲۹
-
جلسه ۱۳۰
-
جلسه ۱۳۱
-
جلسه ۱۳۲
-
جلسه ۱۳۳
-
جلسه ۱۳۴
-
جلسه ۱۳۵
-
جلسه ۱۳۶
-
جلسه ۱۳۷
-
جلسه ۱۳۸
-
جلسه ۱۳۹
-
جلسه ۱۴۰
-
جلسه ۱۴۱
-
جلسه ۱۴۲
-
جلسه ۱۴۳
-
جلسه ۱۴۴
-
جلسه ۱۴۵
-
جلسه ۱۴۶
-
جلسه ۱۴۷
-
جلسه ۱۴۸
-
جلسه ۱۴۹
-
جلسه ۱۵۰
-
جلسه ۱۵۱
-
جلسه ۱۵۲
-
جلسه ۱۵۳
-
جلسه ۱۵۴
-
جلسه ۱۵۵
-
جلسه ۱۵۶
-
جلسه ۱۵۷
-
جلسه ۱۵۸
-
جلسه ۱۵۹
-
جلسه ۱۶۰
-
جلسه ۱۶۱
-
جلسه ۱۶۲
-
جلسه ۱۶۳
-
جلسه ۱۶۴
-
جلسه ۱۶۵
-
جلسه ۱۶۶
-
جلسه ۱۶۷
-
جلسه ۱۶۸
-
جلسه ۱۶۹
-
جلسه ۱۷۰
-
جلسه ۱۷۱
-
جلسه ۱۷۲
-
جلسه ۱۷۳
-
جلسه ۱۷۴
-
جلسه ۱۷۵
-
جلسه ۱۷۶
-
جلسه ۱۷۷
-
جلسه ۱۷۸
-
جلسه ۱۷۹
-
جلسه ۱۸۰
-
جلسه ۱۸۱
-
جلسه ۱۸۲
-
جلسه ۱۸۳
-
جلسه ۱۸۴
-
جلسه ۱۸۵
-
جلسه ۱۸۶
-
جلسه ۱۸۷
-
جلسه ۱۸۸
-
جلسه ۱۸۹
-
جلسه ۱۹۰
-
جلسه ۱۹۱
-
جلسه ۱۹۲
-
جلسه ۱۹۳
-
جلسه ۱۹۴
-
جلسه ۱۹۵
-
جلسه ۱۹۶
-
جلسه ۱۹۷
-
جلسه ۱۹۸
-
جلسه ۱۹۹
-
جلسه ۲۰۰
-
جلسه ۲۰۱
-
جلسه ۲۰۲
-
جلسه ۲۰۳
-
جلسه ۲۰۴
-
جلسه ۲۰۵
-
جلسه ۲۰۷
-
جلسه ۲۰۹
-
جلسه ۲۱۰
-
جلسه ۲۱۱
-
جلسه ۲۱۲
-
جلسه ۲۱۳
-
جلسه ۲۱۴
-
جلسه ۲۱۵
-
جلسه ۲۱۶
-
جلسه ۲۱۷
-
جلسه ۲۱۸
-
جلسه ۲۱۹
-
جلسه ۲۲۰
-
جلسه ۲۲۱
-
جلسه ۲۲۲
-
جلسه ۲۲۳
-
جلسه ۲۲۴
-
جلسه ۲۲۴
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
بررسی ادّعاى تواتر اخبار بر اشتراک احکام بین عالم و جاهل
بیان نمودیم در کلام صاحب منتقی الاصول بر این نکته تأکید شده است اینکه شیخ انصاری(اعلی الله مقامه الشریف) ادّعا کردند روایات متواترهای داریم بر اشتراک احکام بین عالم و جاهل، هیچ اثری از این روایات ندیدیم. این بحث را یک مقداری میخواهیم دنبال کنیم و یک اشارهی اجمالی به این مطلب داشته باشیم. به نظر میرسد این بحث یکی از بحثهایی است که هنوز منقّح نشده و از موضوعاتی است که نیاز به تحقیق دارد. ما هم قبلاً در بحث استدلال به آیات شریفه بر برائت به همین نتیجه ر سیدیم که دلیلی بر اشتراک احکام بین عالم و جاهل نداریم؛ بلکه دلیل بر عدم اشتراک داریم. ایشان هم در آنجا و هم در همین بحث حدیث رفع، تصریح فرمودند اینکه این قاعده به عنوان یک قاعده مسلم بین الاصولیین مطرح شده، چنین نیست و ما چنین چیزی را قبول نداریم. مرحوم شیخ انصاری در سطر 10 از صفحه 27 (از چاپ های قدیم) فرمودهاند: «وقد تواتر بوجود الحکم المشترک بین العالم و الجاهل الاخبار و الآثار» اخبار و روایات مأثوره از معصومین به صورت متواتر وارد شده است که احکام بین عالم و جاهل مشترک است. نظر مرحوم نائینی: بعد از شیخ، مرحوم نائینی در فوائد الاصول جلد سوم صفحه 11 میفرماید: «وقد ادعی تواتر الادلة علی اشتراک العالم والجاهل فی الاحکام» ادعای تواتر ادله شده است بر اشتراک عالم و جاهل در احکام، بعد میفرماید: «وإن لم نعثر الا علی بعض أخبار الآحاد» ما فقط اخبار آحادی را پیدا کردیم که دلالت بر این معنا داشته باشد، اما خبر متواتر بر این معنا نداریم. اما نائینی میفرماید این مشکل نیست؛ چرا؟پس، آن دلیل میشود نتیجة الاطلاق. ایشان سپس میفرماید: چنین دلیلی قابلیّت تخصیص هم دارد؛ یعنی نتیجة الاطلاق را ما تخصیص میزنیم به دو مورد؛ یکی جهر و اخفات، و دوم قصر و اتمام. مفاد نتیجة الاطلاق این است تمام ادله داله بر احکام مطلق است و عالم و جاهل را میگیرد؛ این نتیجة الاطلاق است، و قابلیت تخصیص دارد. میگوییم تمام ادله مطلق است مگر مسئله جهر و اخفات و مسئله قصر و اتمام. این بیان مرحوم نائینی است. آن وقت با این بیان، این اشکال که اصلاً مشهور چطور این دو مورد را استثنا کردند؟ اگر شما میگویید اختصاص احکام به عالم مستلزم دور است، چطور در این دو مورد استثنا میشود؟ بعضی که این راه مرحوم نائینی را نمیدانند یا قبول ندارند، مبتلا شدهاند به یک توجیهاتی. گفتهاند در این دو مورد هم واقعاً مثل بقیه موارد است، اما شارع میگوید تفضلاً اعاده واجب نیست؛ وگرنه اینجا هم اختصاص به عالم ندارد. اگر کسی باید نماز جهری بخواند ولی آن را اخفاتی خواند یا بالعکس، میگویند واقعاً اینطور نیست که بگوییم آدمی که جاهل به وجوب الجهر است، جهر بر او واجب نیست؛ نه، واجب است اما شارع تفضلاً میفرماید اعاده لازم نیست. لیکن بیان مرحوم نائینی بیانی است که صناعیتر است و لازم نیست مرتکب توجیه شویم. این بحث ملاحظه فرمودید چند مبنا و چند پیش فرض دارد. اولین پیش فرضش این است که نسبت بین اطلاق و تقیید چیست؟ آیا نسبت، نسبت ملکه و عدم ملکه است؛ یا نسبت تضاد است؟
اگر در فقه بگردید موارد دیگری داریم که بین عالم و جاهل فرق است. که عرض کردم خود این یک موضوع تحقیقی بسیار جالب گسترده است که بنشینید بحث قاعده اشتراک احکام بین عالم و جاهل را مفصل بررسی کنید؛ ببینید این قاعده در کلمات قدما و متأخرین به چه صورتی است؟ ادلهاش چیست؟ آن وقت در فقه هم بررسی کنید، موارد فرق بین عالم و جاهل را مشخص کنید؛ در بعضی از موارد هم داریم که تصریح میکند بین عالم و جاهل فرقی نیست؛ مثلاً در باب کفارات صید، در جلد 13 کتاب وسائل الشیعه صفحه 14 از کتاب الحج حدیث 1، در پایین صفحه آخرین سطرش میگوید: «وجزاء الصید علی العالم و الجاهل سواء» اگر کسی در حال احرام صید کرد، باید کفاره بدهد چه عالم به این حکم باشد و چه جاهل. نظر مرحوم امام خمینی: امام(رض) در انوار الهدایه جلد 1 صفحه 100 میفرمایند: فقها برای اشتراک احکام بین عالم و جاهل لا یزالون یتمسّکون باطلاق الکتاب والسنة ، نظر شریف امام هم این است که وقتی به کلمات فقها مراجعه میکنیم، فقها برای اشتراک به اطلاق ادله تمسّک میکنند.
ایشان هم تقریباً میخواهد بفرمایند: بله، ما روایت خاصی در این مورد نداریم و اگر فقها هم تمسک میکنند از باب تمسک به اطلاق است. امام(رض) تواتر را نمیپذیرد؛ وجود چنین اخباری را نمیپذیرد و میفرماید فقها برای اشتراک احکام بین عالم و جاهل از راه اطلاق ادله احکام وارد میشوند. پس، میگوییم دو احتمال وجود دارد؛ یا احکام بین عالم و جاهل مشترک است و یا میگوییم مشترک نیست. برای اشتراک یا از راه اطلاق ادله باید وارد شویم؛ و یا از راه تواتر روایات باید وارد شویم که شیخ انصاری ادعا کرده است؛ و یا از راه نتیجه الاطلاق باید وارد شویم که مرحوم نائینی ادعا کرده است. سه راه در اینجا وجود دارد که هر کدام مبتنی بر یک مبنایی است. ـ(برای عدم اشتراک هم بعضی از موارد داریم که روایات خاص دارد؛ مثل روایتی که در باب حدود بیان کردیم؛ و ذکر این روایت برای آن بود که گفته مشهور در مورد این که فقط دو تا استثنا وجود دارد حرف باطلی است.)ـ دو راه دیگر هم هست؛ یکی اجماع و یکی هم ضرورت است. مرحوم مظفر یا عدهای دیگر روی اجماع خیلی تکیه کردهاند برخی هم روی ضرورت تکیه کردهاند.
تحقیق مطلب در این که مراد از رفع، رفع ظاهری است یا واقعی؟
نظری ثبت نشده است .