موضوع: كتاب البیع - بر اساس تحریر الوسیله 3
تاریخ جلسه : ۱۳۸۸/۱۲/۲
شماره جلسه : ۶۷
-
دلیل پنجم بر عدم جریان حدیث علی الید در منافع ، بيان نظر اصفهاني و نقد کلام اصفهاني توسط امام، و بيان نقدم امام بر دليل پنجم. و نتيجه بحث.
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
-
جلسه ۹۵
-
جلسه ۹۶
-
جلسه ۹۷
-
جلسه ۹۸
-
جلسه ۹۹
-
جلسه ۱۰۰
-
جلسه ۱۰۱
-
جلسه ۱۰۲
-
جلسه ۱۰۳
-
جلسه ۱۰۴
-
جلسه ۱۰۵
-
جلسه ۱۰۶
-
جلسه ۱۰۷
-
جلسه ۱۰۸
-
جلسه ۱۰۹
-
جلسه ۱۱۰
-
جلسه ۱۱۱
-
جلسه ۱۱۲
-
جلسه ۱۱۳
-
جلسه ۱۱۴
-
جلسه ۱۱۵
-
جلسه ۱۱۶
-
جلسه ۱۱۷
-
جلسه ۱۱۸
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
دلیل پنجم بر عدم جریان حدیث علی الید در منافع
نقد محقق اصفهانی(ره) بر دلیل پنجم
نقد امام(رض) بر کلام محقق اصفهانی(قده)
امام(رض) تعلیقهای بر کلام محقق اصفهانی(ره) دارد و میفرمایند این فرمایش ایشان را قبول نداریم. این مطلب که وجود طبیعی به تعدد افراد، متعدد و متغایر است، این یک بحث فلسفی و برهان عقلی است. ما از نظر برهان عقلی میگوییم عدم هر طبیعی به عدم همان فرد هم هست، و وجود طبیعی به وجود همان فرد هم هست و نمیشود مسائل عرفی را بر این قاعده فلسفی مبتنی کرد. ایشان یک شاهدی میآورند و میفرمایند شما در استصحاب کلی قسم ثانی و استصحاب کلی قسم ثالث میگویید یقین داشتم کلی حیوان در ضمن موجودی بنام فیل بوده، اما نمیدانم الان این فرد به یک فرد دیگر تبدیل شده و کلی در ضمن آن باقی مانده یا نه؟ در هر دو اگر ما بگوییم کلی در ضمن این فرد با کلی در ضمن آن فرد مغایر است، دیگر استصحاب معنا ندارد. آنجا دیگر نمیگویند کلی در ضمن فیل، با کلی در ضمن پشه مغایر است. عرف میگوید این دو یکی است، و لو بحسب برهان عقلی، بین اینها فرق وجود دارد. آن طبیعت حیوانیتی که در ضمن فیل هست، با طبیعی حیوانی که در ضمن پشه است دو وجود است و یکی نیست. اما عرف بین اینها فرق نمیگذارد.آن وقت امام(رض) نتیجه میگیرند که محقق اصفهانی(ره) فرمود اگر عین تلف شود، به تمام مراتبها الثلاثه از بین میرود، تشخص، طبیعت و مالیتش تلف میشود. امام(رض) میفرمایند نه، اگر عین از بین رفت، فقط تشخصش از بین میرود، اما طبیعت و مالیتش منهدم نمیشود و از بین نمیرود. اگر یک فرد دیگر را آوردند که در طبیعت مثل او باشد، در مالیت مثل او باشد، عرف میگوید این همان است و فرقی نمیکند. یعنی امام(رض) حرف آن قائل را تثبیت کردند که میگفت بعد از تلف؛ أداء المثل، أداء العین است به بعضی از مراتبش. یعنی عرف میگوید همانی که از بین رفته، شما الان داری بعضی از مراتبش را أدا میکنی. محقق اصفهانی(ره) فرمود نه، اگر شما مثل را دادید، أصلا نمیتوانیم بگوییم این أدای ما دخل فی العهده است، این یک چیز دیگری است، این هم از حیث طبیعی و هم از حیث مالیت با آن فرق دارد. امام(رض) میفرمایند خیر، وقتی تلف شود، همان تشخص از بین رفته، اما طبیعت و مالیت باقی میماند.
نقد امام(رض) بر دلیل پنجم
لذا به کلام محقق اصفهانی(ره) این اشکال را میکنند، اما میفرمایند اصل مطلب قائل را ما با یک بیان دیگری جواب میدهیم. قائل گفت در باب منافع ما بگوییم منافع داخل در روایت است، چون ادای مالیت، ادای بعضی از مراتبش است. امام(رض) میفرمایند این فقط بر خلاف ظاهر روایت است. ظاهر روایت این است که «علی الید ما اخذت حتی تؤدیه» ؛ یعنی میگوید باید خود مأخوذ را أدا کند، نه بعضی از مراتبش را، شما میگویید در منافع، ادا ممکن است، منتها نسبت به بعضی از مراتب. این بر خلاف ظاهر روایت است. امام(رض) کلام قائل را با همین بیان کوتاه رد میکنند، اما میفرمایند این بیان محقق اصفهانی(ره) بیان درستی نیست.نتیجه بحث
نظری ثبت نشده است .