درس بعد

مكاسب محرمه / نوع اول: حرمت معاوضه بر عین نجس

درس قبل

مكاسب محرمه / نوع اول: حرمت معاوضه بر عین نجس

درس بعد

درس قبل

موضوع: مکاسب محرمه


تاریخ جلسه : ۱۳۸۴/۸/۵


شماره جلسه : ۲۳

PDF درس صوت درس
چکیده درس
  • حرمت معاوضه ابوال غیر مأکول اللحم

دیگر جلسات


بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين


خلاصه مباحث گذشته

از مباحث گذشته معلوم شد که در باب اعيان نجسه، دليل عامي که بر حرمت تکسب به اعيان نجسه دلالت کند نداريم و نسبت به حرمت اخذ ثمن، يک روايت وجود داشت، اما آن روايت هم به نحو عموميت بر مدعي دلالت نداشت، آن روايت هم فقط بر حرمت اخذ ثمن خمر و ثمن خنزير و ثمن کلب دلالت داشت. بعد ازاين که به نحو کلي اين بحث را مطرح کرديم، حالا وارد مواردي که مرحوم شيخ در مکاسب مطرح کرده اند مي شويم يکي يکي اينها را بايد بررسي کنيم و مباحث آن را متعرض شويم .


معاوضه بر ابوال

اولين مساله اي که شيخ مطرح مي کنند بحث معاوضه روي ابوال است. در بحث ابوال، مجموعاً سه عنوان بحث داريم: يکي در «ابوال ما لا يؤکل لحمه» بول حيواني که غير ماکول اللحم است، دوم ابوال حيوان ماکول اللحم که مشهور قائلند به اينکه بول حيوان ماکول اللحم طاهر است و نجس نيست. و سوم بحث در خصوص بول ابل است. بايد بحث کنيم که آيا معامله روي خصوص ابوال - حالا چه بول غير ماکول اللحم، چه بول حيوان ماکول اللحم و همچنين بول ابل - حلال است يا حرام؟ و باز تاکيد مي کنم مقصود حرمت تکليفيه است که اگر کسي بولي را فروخت آيا نفس اين فروش بول، حرام است يا خير؟


حرمت معاوضه بول غير مأکول اللحم و ادله مرحوم شيخ انصاري

ملاحظه فرموديد که مرحوم شيخ انصاري(أعلي الله مقامه الشريف) در کتاب مکاسب فرموده اند که معاوضه روي بول حيوان غير ماکول اللحم حرام است و حرمت تکليفيه دارد، سه دليل بر آن اقامه کرده اند: دليل اول: حرمت خود اين اعيان نجسه است که شرب بول حيوان غير ماکول اللحم حرام است و چون شربش حرام است بگوييم معاوضه اين هم حرام است.

دليل دوم: نجاست اين ابوال غير ماکول اللحم است. و دليل سومي که شيخ اقامه فرموده اند «لعدم الانتفاع به منفعة محللة مقصودة» منفعه محلله مقصودة ندارد. عبارت شيخ اين بود «يحرم المعاوضة» در عبارت شيخ کلمه معاوضه هم دارد، يعني در بيع و اجاره و رهن و هبه و هر چيزي که عنوان معاوضه را دارد. «يحرم المعاوضه علي بول غير ماکول اللحم بلا خلاف ظاهر» يک دليل اجماع و عدم خلاف است، بعد از اينکه ادعاي اجماع فرمودند سه دليل آورده اند لحرمته و نجاسته و عدم الانتفاع به منفعة محللة مقصودة.

«فيما عدا بعض افراده» که در چند جلسه قبل عرض کرديم که بين محشين مثل مرحوم ايرواني و بقيه محشين مکاسب در اين که اين استثناء از چه چيز استثناء مي شود اختلاف است؟ يک احتمال اين بود که اين استثنا از يحرم است «يحرم المعاوضه في ما عدا بعض افراد کبول الابل الجلاله او الموطوئة» يک احتمال هم اين بود که بگوييم فيما عدا بعض افراده، استثناء از عدم الانتفاع است، که مي خواهد بفرمايد در ابوال، هيچ بولي منفعت محلله مقصوده ندارد الا بعضي از افرادش که بول ابل جلاله يا موطوئه باشد و نکاتي که در اين استثنا بود قبلا اشاره کرديم. حالا در اينجا بحثمان متمرکز است روي اينکه بول حيوان غير ماکول اللحم که قطعاً نجس است به چه دليلي معامله روي آن حرام مي شود؟ مرحوم شيخ به حرمت استدلال کرده اند، ما قبلا گفتيم که نمي توانيم بگوييم اگر چيزي حرام است حتماً معامله روي آن هم حتماً بايد حرام باشد، ملازمه اي بين اين دو نيست مگر اينکه کسي آن روايت معروف نبوي را بپذيرد که «ان الله اذا حرّم شيء حرّم ثمنه».


کلام مرحوم نائيني(ره)

وقتي به کتاب منية الطالب مرحوم نائيني عليه الرحمة جلد اول مراجعه مي کنيم، مرحوم نائيني نظر کلي دارند، ايشان مي فرمايند تکسب به اعيان نجسه، هر عيني مي خواهد باشد ماکول اللحم يا غيرماکول اللحم، عين نجسه جامد باشد يا مايع، ايشان مي فرمايد تکسب به اينها مطلقا حرام است، بيع باشد يا غير بيع، دليل عمده مرحوم نائيني عمل به همين روايت نبوي معروف است که «ان الله اذا حرّم شيء حرّم ثمنه» ايشان اين روايت را نپذيرفته اند و اين روايت را هم مطلق معنا مي کنند ان الله اذا حرّم شیئا (يعني ولو شربش يا اکلش حرام باشد) حرم ثمنه ، نتيجه گرفته اند که حرمت معامله روي اعيان نجسه، فقط از باب حرمت اين اعيان نجسه است.

در نتيجه از عبارت منية الطالب استفاده مي شود خود نجاست بماهِيَ دليل بر حرمت معامله نيست. از عبارت نائيني(ره) استفاده مي شود بخاطر عدم الانتفاع هم نمي توانيم بگوييم معامله روي اينها حرام است، حتي در باب عذره مي فرمايد: عذره با اينکه منافع زيادي دارد، هم منفعت اهم و هم اعم دارد، اکثر مردم هم از آن استفاده مي کنند، ولي معامه روي آن حرام است. يعني طبق نظر شريف ايشان ممکن است کسي برود عذره اي را بياورد و استفاده هاي فراواني کند اما صرف اينکه چيزي انتفاع عقلائيه دارد دليل بر جواز تکسب نمي شود، مي فرمايد چون اکل و شرب آن حرام است «ان الله اذا حرّم شیئا حرّم ثمنه»،

خب اين روايت را قبلا ما سندش را مفصل بحث کرديم و گفتيم که اين روايت از نظر متني در بعضي از نسخ دارد «ان الله اذا حرم شيء حرم ثمنه» و در بعضي نسخ دارد «ان الله اذا حرم اکل شي حرم ثمنه». در باب ابوال ما لا يؤکل لحمه، که هم نجس است و هم حرمت اکل و شرب دارد، اگر کسي سند اين روايت را پذيرفت و ما وقتي امام به اين روايت استدلال کردند گفتيم که ثمن اصلاً عنوان مشير بر خود معامله است نه براي ثمن در مقابل مثمن، اگر کسي سند اين روايت را بپذيرد استدلال براي اين روايت تام است، يعني ما بايد در شريعت قائل شويم بر اينکه اگر چيزي حرام شد يا مطلقا يا طبق آن نسخه حرمت اکل يا شرب آن، معامله روي آن حرام است و عرض کرديم مرحوم محقق نائيني به همين اطلاق استدلال فرموده.


کلام مرحوم محقق(ره)

مرحوم صاحب جواهر در جلد 22 جواهر ص 17 به بعد اين بحث را عنوان فرموده اند - مي دانيد که جواهر شرح بر کلام مرحوم محقق است - مرحوم محقق در شرائع مي فرمايند معاملات محرّمه انواعي دارد، يکي از انواعش اعيان نجسه است و در ضمن اعيان نجسه مي فرمايد «في الدم و الارواث و ابوال ما لا يأکل لحمه» يعني معامله روي خون، عذره و ابوال حيوان غير ماکول اللحم، مي فرمايد اينها معامله اش حرام است و بعد فرمود «وربّما قيل بتحريم الابوال کلها» بعضي ها قائل شده اند به اينکه ابوال تماما حرام است ولي بول ابل را استثنا کرده اند. بعد خود مرحوم محقق فرمودند «و الاول أشبه» يعني اينکه بگوييم معامله روي غير ماکول اللحم حرام است اما معامله روي بول حيوان ماکول اللحم حرام نيست اشبه است، يعني اشبه به قواعد مذهب و ادله است.


فرمايش مرحوم صاحب جواهر(ره)

وقتي ما در شرح اين عبارت محقق، عبارت صاحب جواهر را مي بينيم، صاحب جواهر در مورد ابوال غير ماکول اللحم دليلي که آورده اند اين است. «قد أخرجه الشارع عن حکم التمول» شارع اعتبارا بول غير ماکول اللحم را از ماليت خارج کرده است، يعني همين که شارع فرموده حرام است با حکم به نجاست، بول حيوان غير ماکول اللحم را از ماليت ساقط کرده است، و بعد فرموده «وقد عرفت عدم جواز الانتفاع بها علي وجه التجوز التکسب بها» انتفاع به اين ابوال غير ماکول اللحم جايز نيست، فرموده «بلا خلاف معتد به» در حرمت معامله روي بول حيوان غير ماکول اللحم بين فقها خلافي نيست، و بالاتر فرموده «بل الاجماع بقسمين»، اجماع داريم هم محصل و هم منقول،

بعد فرمود «بل المنقول منهما مستفيض» - که اينها نکات اجتهادي است که ايشان به ما ياد مي دهد که ببينيم اجماع محصل و منقول داريم يا نه؟ آيا اجماع منقول فقط منقول به خبر واحد است يا مستفيض است؟ فرموده اجماعش مستفيض است – در ادامه فرموده «بل هي (يعني عذره و الابوال و الدماء) ليست من المتمولات عرفاً» صاحب جواهر ابتدا فرمود که شارع بول حيوان غير ماکول اللحم را از ماليت انداخته است. «اخرجه الشارع» معنايش اين است که اين عرفاً ماليت دارد اما شارع اين را از ماليت انداخته، در باب خمر، خمر عرفاً ماليت دارد در خيلي از جاهاي دنيا خريد و فروش مي کنند اما شارع مقدس ماليت خمر را الغاء کرده. در اينجا اول فرموده بول را شارع از ماليت خارج کرده، اما در آخر فرموده «ليست من المتمولات عرفا» بول حيوان غير ماکول اللحم چون نجس است عرفا ماليت ندارد، و صاحب جواهر يک شواهدي هم بر عدم ماليت آورده، فرموده اگر کسي صاحب حيوان غير ماکول اللحم است، ديگري بيايد بول او را غصب کند يا سرقت کند يا دور بريزد و از بين ببرد، هيچ فقيهي نمي گويد غصب محقق است.غصب آنجايي است که ماليت باشد يا مسئله سرقت و ضمان را مطرح کنند، در باب ضمان مي گوييم «من اتلف مال الغير فهو له ضامن» اين عنوان ماليت را ندارد.


بررسي کلام صاحب جواهر(ره)

اين کلام صاحب جواهر است در بول حيوان غير ماکول اللحم، صاحب جواهر به حرمت استدلال نکرده، نفرموده چون بول حيوان غير ماکول اللحم حرام است پس معامله روي بول او حرام است، به نجاست هم استدلال نکرده، بلکه هم به عدم الانتفاع (که يک منفعت محلله مقصوده ندارد) استدلال کرده و هم به اينکه شارع آن را از ماليت خارج کرده. ممکن است بفرماييد شارع به دليل نجاست، از ماليت خارج کرده، شايد صاحب جواهر هم نظرش اين است که چون نجس است معامله روي اين درست نيست. ما در جواب مي گوييم ملازمه نيست، شارع در بعضي از موارد حکم به نجاست کرده اما آن نجاست سبب نمي شود که از ماليت عرفيه خارج شود. عذره حيوان غير ماکول اللحم نجس است امّا شارع آن را از ماليت خارج نکرده، ما نمي توانيم بگوييم که در فقه ملازمه است که اگر چيزي نجس شد پس از ماليت خارج است، خود دم نجس است اما اين دم با حکم به نجاست نمي توانيم بگوييد شارع از ماليت خارج کرده.


عدم تلازم ميان نجاست و حرمت

اين نکته مهمي است، شايد در ذهن خيلي از آقايان اين باشد که چون چيزي نجس شد پس بگوييم شرعا ماليت ندارد، اين دو عنوان است، صاحب جواهر هم چه بسا به اين نکته توجه داشته اند که نفرموده اند بول حيوان غير ماکول اللحم به خاطر نجاست معامله روي آن حرام است بلکه روي اخراج عن الماليه تکيه مي کنند.

آن وقت سؤال از صاحب جواهر اين است که شما به چه دليل مي گوييد که شارع بول حيوان غير ماکول اللحم را از ماليت خارج کرده است؟ اگر بفرماييد به خاطر نجاست، ما گفتيم نجاست ملازمه با اين ندارد. پس بهترين بيان هماني است که ايشان اضراب هم کرده است، بگوييم بول حيوان غير ماکول اللحم عرفا ماليت ندارد.

و از اين جهت است که معامله روي او حرام است. صاحب جواهر در مسأله بول حيوان غير مأکول اللحم غير از مسأله اجماع و غير از مسأله ادعاي عدم خلاف که مي فرمايد به حرمت و نجاست استناد نکرده اند بلکه به سه عنوان ديگر استدلال مي کنند:1 - خروج از ماليت شرعيه 2- عدم انتفاع منفعت محلله مقصوده 3- اينکه ماليت عرفيه ندارد. بحث ما اين است که اگر اجماع را کنار گذاشتيم که کنار هم نمي گذاريم، مي خواهيم ببينيم با قطع نظر از اجماع اگر چيزي ماليت عرفيه نداشته باشد که عرف اصلا اين را مال نمي داند، آيا اين موجب بطلان معامله است يا موجب تحريم معامله؟ اگر گفتيم چيزي ماليت ندارد يا چيزي منفعت محلله مقصوده ندارد، اين سبب مي شود بگوييم معامله باطل است اين را قبول داريم.


نظر استاد

به نظر ما هيچ يک از اين ادله، يعني نجاست يا عدم تمول شرعي يا عدم تمول عرفي، سبب حرمت البيع يا حرمت معامله نمي شود، فقط دو راه باقي مي ماند يکي اجماع و يکي هم بيان محقق نائيني، بگوييم « ان الله اذا حرم شيء حرم ثمنه » قبلا آمديم گفتيم اين روايت ظهور در حرمت وضعي دارد، بنابر اين در ابوال ما لا يؤکل لحمه، در همه ادله آن نقاش وجود دارد الا در مسئله اجماع که اجماع هم به خوبي وجود دارد، در ابوال ما لا يؤکل لحمه هيچ فقيهي فتواي به جواز تکسب نداده است.

تا اينجا ابوال ما لا ياکل لحمه تمام مي شود و باقي مي ماند ابوال طاهره يعني ابوال ما يؤکل لحمه که مشهور قائلند بول حيوان مأکول اللحم طاهرٌ و همچنين بول ابل. آقايان نظر صاحب جواهر را در ابوال طاهره با دليلي که صاحب جواهر آورده در يک صفحه يادداشت کنيد. چون آشنا شدن با دلايل مرحوم جواهر انسان را با فقه آشنا مي کند. اگر کسي بتواند ادله صاحب جواهر را خوب تحليل کند اين خيلي از راه را طي کرده است.

و صل الله علی سیدنا محمد وآله الطاهرین.



برچسب ها :

معاوضه بر ابوال بول حيوان ماکول اللحم بول حيوان غير ماکول اللحم بول ابل ملازمه بین نجاست و عدم مالیت ادله شيخ انصاري بر حرمت ابوال حرام گوشت نظر محقق نایینی بر حرمت ابوال حرام گوشت کلام مرحوم محقق در حرمت ابوال حرام گوشت نظر صاحب جواهردر حرمت ابوال حرام گوشت اخراج بول از مالیت شرعی اخراج بول از مالیت عرفی وجود اجماع بر حرمت تکسب بر بول ما لایوکل لحمه

نظری ثبت نشده است .