درس بعد

مكاسب محرمه/ تلقيح مصنوعي

درس قبل

مكاسب محرمه/ تلقيح مصنوعي

درس بعد

درس قبل

موضوع: مکاسب محرمه


تاریخ جلسه : ۱۳۸۵/۱۱/۲۹


شماره جلسه : ۴۶

PDF درس صوت درس
چکیده درس
  • صورت دوم از صور تلقیح مصنوعی

دیگر جلسات


بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين


صورت دوم از صور تلقيح مصنوعي

بحث ما - قبل از ماه محرم - در تلقيح مصنوعي بود که به صورت دوم رسيديم. صورت دوم اين بود که آيا اگر بخواهند نطفه مرد اجنبي را در رحم اجنبيه – که بين اين مرد و زن هيچ زوجيت وارتباط نکاحي وجود ندارد، اجنبي واجنبيه هستند، حتي برادر و خواهر را هم شامل مي شود - قرار دهند جايز است يا نه؟ و اين مورد است که امروزه در دنيا هم رايج شده است؛ زنهايي که نياز به اولاد دارند به يک مراکزي مراجعه مي کنند و در آن مراکز نطفه هاي منجمد شده اي وجود دارد، اينها را در داخل رحم اين زن اجنبيه قرار مي دهند، ما بحثمان اين است که آيا جايز است يا نه؟


اصل اوّلي در مسأله

در اينجا بحث اصل اولي را مفصل مطرح کرديم که آيا اصاله البرائه است يا اصاله الاحتياط وعرض کرديم که براي اصاله الاحتياط؟ وجوهي  ذکر شده است، اينها را بيان کرديم و گفتيم به حسب اصل اولي، اصل اصالة البرائه است. و حتي اين مطلبي را که از برخي از فقها است که در باب فروج و دماء احتياط است را مطرح کرديم و گفتيم که دليلي بر وجوب احتياط نداريم، اصاله البرائه حکم مي کند به اينکه مانعي ندارد، چون عنوان زنا را ندارد و به حسب اصل اولي قرار دادن اين نطفه در رحم اجنبيه جايز است.


بررسي آيات و روايات مقابل اصل

اما عرض کرديم که در مقابل اين اصل اولي آيات و رواياتي داريم، ببينيم آيا از اين روايات و ايات، حرمت را استفاده مي کنيم حرمت را يا استفاده نمي کنيم؟ حديثي را که قبلاً خوانديم که سند اين حديث را بررسي کرديم اما دلالت اين حديث باقي ماند.


بحث سندي حديث

بحث سندي آن را ذکر کرديم علي بن ابراهيم عن ابيه عن عثمان بن عيسي عن علي بن سالم عن ابي عبدالله(ع)... . گفتيم راجع به اين علي بن سالم مشکل وجود دارد. و آن مشکل اين که وي مردد بين دو نفر است. اما يک راهي را در بحث گذشته براي توثيق علي بن سالم ذکر کرديم. راه دوم اين است که اگر اين علي بن سالم، علي بن سالم کوفي باشد، که علي بن سالم کوفي کسي است که اجلاّئي مثل ابن ابي عمير و صفوان از او روايت نقل مي کنند، و يکي از راههاي اعتبار راوي، اين است که اجلاء از روات از يک نفر روايتي را نقل کنند. اين راهي است بر اينکه ما وي را توثيق کنيم. البته اين در صورتي است که ما بدانيم اين علي بن سالم کوفي است .


نظر استاد در سند حديث

نتيجه در بحث گذشته اين شد که به نظر ما اين روايت معتبر است و نمي توانيم از نظر سندي در اين روايت خدشه  وارد کنيم .


بحث دلالي روايت

اما مدلول روايت و فقه الحديث آن، اينکه امام صادق(ع) فرموده است: «ان اشد الناس عذاباً يوم القيامة رجل اقر نطفته في رحم يحرم عليه» شديد ترين مردم از نظر عذاب در روز قيامت، مردي است که نطفه خود را در رحمي قرار دهد که آن رحم بر او حرام است. اينجا را خوب دقت بفرماييد، در اين روايت مي خواهد زائد بر مسئله زنا و حرمت زنا، يک حکم ديگري را هم بيان کند که اگر مردي با زني زنا کرد اين حرام است، زنا مشمول اين اشد الناس عذاباً يوم القيامة نيست، بلکه اشد الناس عذاباً کسي است که نطفه خود را در رحم کسي قرار دهد که حرام بر او است . آنوقت اينجا يک فرض اين است که مردي با زني زنا کند و در همان حال زنا نطفه خود را در رحم اين زن قرار دهد.

فرض دوم اين است که ما مسئله زنا و مقاربت را الغاء خصوصيت کنيم و بگوييم اين روايت مي گويد آنکه ملاک براي حرام است اين است که کسي نطفه خود را به هر طريقي بخواهد در رحم ديگري قرار دهد. اگر ما بتوانيم از اين روايت يک چنين الغاء خصوصيتي کنيم و بگوييم روايت براي زنا و مقاربت، خصوصيت و موضوعيتي قائل نيست، روايت فقط ملاک حرمت را قرار دادن نطفه در رحم اجنبيه مي داند، (در عرف به چيزي نطفه مي گويند که ماء مرد با تخمک زن تلقيح پيدا کرده باشد، اما در لغت، وقتي به کتاب مفردات راغب مراجعه کنيم مي گويد نطفة: الماء الصافي، اب زلال است و بعد دارد ويعبر بها عن ماء الرجل ، خود ماء رجل را مي گويند نطفه، گاهي در بعضي از مقالات و نوشته ها نطفه را به تلقيح اين ماء و آن تخمک، معنا کرده اند، نه، اين معناي نطفه نيست، در لغت، نطفه به خود آن ماء مردي و مني اطلاق شده است - آيا ما از اين روايت مي توانيم استفاده کنيم و بگوييم که ملاک براي حرمت مجرد اين است که نطفه اي در رحم زن اجنبيه قرار داده شود؟

اگر چنين چيزي را استفاده کرديم، در ما نحن فيه مي گوييم تلقيح مصنوعي حرام است چون نطفه در رحم ديگري قرار داده مي شود، اما اگر احتمال داديم که از روايت خصوصيتي براي مقاربت استفاده مي کنيم، روايت، استقرار نطفه را در رحم اجنبيه در فرضي مي گويد که بين آنها مقاربت باشد، اينجا اين نکته روشن است که اگر مرد و زن اجنبيه با هم زنا کردند و مرد، ماء خود را در رحم او قرار داد اين بچه عنوان ولد الزنا را پيدا مي کند.

در آنجايي که مقاربتي نيست و فقط با ابزار و وسائل نطفه را مي گيرند و در رحم غير قرار مي دهند و زنايي وجود ندارد، و اگر هم گفتيم اين کار حرامي است، ممکن است بگوييم اين ولد عنوان ولد حرام را دارد، اما عنوان ولد الزنا را ندارد چون از راه زنا محقق نشده است. آيا ما از روايت يک ملاک کلي را مي فهميم؟ روايت مي گويد «استقرار النطفة في رحم يحرم عليه» اين مطلقاً حرام است، يعني چه از راه زنا باشد، چه مساحقه باشد و هر طريق ديگري که باشد. اگر چنين چيزي استفاده کرديم مي شود گفت که تلقيح مصنوعي حرام است.

اما اگر گفتيم که اينکه مي گويد رجلي که اقر نطفته، براي مقاربت و نزديکي و زنا موضوعيت وجود دارد يا لااقل احتمال خصوصيت داديم، همين احتمال کافي است، چون وقتي احتمال بدهيم که در اين روايت امام مي خواهد از نطفه اي که از راه زنا در رحم  ديگري قرار مي گيرد بگويد أشدّ الناس عذاباً يوم القيامه است، اگر احتمالش را هم داديم و عرض کرديم که اگر از اين راه باشد ولد مي شود ولد الزنا، به نظر ما اين  احتمال سبب مي شود که نتوانيم ملاک کلي را استنباط کنيم، و از آن طرف مناسبت حکم و موضوع هم همين اقتضاء را دارد.

اگر امروز زني که مردي را نديده، با دستگاه، نطفه مردي را در رحم او قرار دهند، نمي توانيم بگوييم اشدّ الناس عذاباً يوم القيامة است. مردي که خبر ندارد نطفه او را در رحم چه کسي قرار مي دهند و زن هم نمي داند که اين نطفه براي چه کسي است ممکن است، بگوييم اين کار حرامي است ولکن آيا اين اشدّ الناس عذاباً يوم القيامة است؟ حتي از روايت هم نمي توانيم استفاده کنيم. اين را در کتاب الحدود لمعه خوانديد که مردي با زن خود نزديکي مي کند و اگر نعوذ بالله اين زن رفت با زن ديگري مساحقه کرد و نطفه مرد در رحم زن ديگر قرار گرفت، نمي توانيم بگوييم اين اشدّ الناس عذاباً يوم القيامة هستند، روايت ظهور در اين دارد و يا لااقل ما احتمال خصوصيت را مي دهيم که براي مسئله مقاربت يک موضوعيتي در اينجا باشد و به صرف اينکه نطفه در رحم ديگري قرار گيرد در اينجا مسئله حرمت و اشديت حرمت در کار نباشد .


توجه به سه مطلب در روايت

ما در اين روايت سه مطلب داريم يک مطلب اين است که براي مقاربت احتمال موضوعيت و خصوصيت مي دهيم، منشأ احتمالش هم يک امر عقلائي است که ولدي که از اين راه بدنيا مي آيد ولد الزنا مي شود. مطلب دوم اينکه مجرد اين که نطفه را در رحم يک زن اجنبيه قرار بدهند و آن مرد صاحب نطفه هم دخالت نداشته باشد، اين با اشدّ الناس عذاباً تناسبي ندارد، اشدّ الناس عذاباً اين است که مردي - نعوذ بالله - با زني زنا کند و ماء خود را در رحم او قرار دهد.


نتيجه بحث

مطلب سوم کلمه اقر است، در اينجايي که نطفه را مي گيرند بگوييم اگر مرد نطفه خود را با آمپولي تزريق کرد باز هم اقر، يعني خود مرد به طبيعت خودش اقر. بنابر اين با توجه به اين سه نکته ما نمي توانيم از اين روايت  استفاده کنيم که تلقيح مصنوعي حرام است .


دقت در روايت

آقايان دقت کنيد که اگر روايت را ده بار بخوانيد باز هم کم است، بايد روايت را کلمه به کلمه دقت کنيد چون از امام معصوم و با دقت تمام مطرح شده است. مرحوم شيخ حر عاملي صاحب وسائل در ابواب نکاح محرَّم بابي دارد تحت عنوان «تحريم الانزال في فرج المرأة المحرمة» مراجعه کنيد، اين روايت را هم ببينيد. ما سند روايت را قبول کرديم اما گفتيم دلالت روايت تام نيست .


اشکال به اطلاق روايت

اگر به بعضي از اين مقالات مراجعه کنيد خيلي دريک سطر يا دو سطر گفتند اين روايت اطلاق دارد، اقر يعني چه خودش اقر چه با دستگاه اقر، اما بايد گفت که با دستگاه که ديگر نمي شود گفت اقر.

و صل الله علی سیدنا محمد و آله اجمعین.




برچسب ها :

تلقيح مصنوعي علي بن سالم قرار دادن نطفه مرد اجنبي در رحم اجنبيه اصل اولی در حکم قرار دادن نطفه مرد اجنبي در رحم اجنبيه معنای لغوی نطفه ان اشد الناس عذاباً يوم القيامة رجل اقر نطفته في رحم يحرم عليه روایت در مورد حرمت قرار دادن نطفه در رحم اجنبی اطلاق روایت در مورد حرمت قرار دادن نطفه در رحم اجنبی قرار دادن نطفه در رحم اجنبی قرار دادن نطفه در رحم اجنبی با دستگاه

نظری ثبت نشده است .