موضوع: مکاسب محرمه
تاریخ جلسه : ۱۳۸۴/۶/۲۶
شماره جلسه : ۵
-
نظر استاد معظم نسبت به عمومیت در روایت تحف العقول
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
بحث مفصل سندي و دلالي روايت شريف تحف العقول را تمام کرديم
نوع حکم شرعي مستفاد از روايت
فرمايش مرحوم سيد يزدي (ره)
نقد فرمايش مرحوم سيد
نقد راه دوم
طبق اين دليل دوم (اين نکته را دقت کنيد که اينها دقت هاي صناعي است، دقت هاي اجتهادي همين است) ما مي خواهيم از خود روايت، حکم وضعي را بدست آوريم، به سيد عرض مي کنيم اگر در روايت اين بود و حرم المال المکتسب لهم، آن مالي که براي اينها بدست مي آوريد حرام است، نياز دارد که اين قاعده اصولي را در کنارش بگذاريم و بگوييم نهي در اين مورد از معاملات، ظهور در فساد دارد و معامله را فاسد مي کند. اما بدون قاعده اصولي و طبق اين عبارت، دلالت ندارد، علاوه بر اين که خود مرحوم سيد فرمود اين الکسب معهم اجمال دارد؛ يک معنايش المال المکتسب است، يک معنايش الاکتساب لهم. پس هم اجمال دارد و هم نياز به ضميمه کردن قاعده اصولي دارد.راه سوم: مرحوم سيد (ره)
وجه سوم: مرحوم سيد فرموده عبارت: وکذا قوله فحلال اجارته و حلال کسبه، که اين عبارت هم دلالت بر اين دارد.نقد راه سوم
به نظر ما اين حلال کسبه به همان وجه دوم بر مي گردد و وجه مستقلي نيست ولو اينکه سيد فرموده اين وجه اظهر از بيان دوم است. ملاحظه فرموديد که اين سه وجه اشکال دارد.وجه چهارم مرحوم سيد (ره)
در آخر يک وجه ديگري فرموده «ولقوله وجميع التقلب فيه» ، فرموده از اين تعبير به خوبي حکم وضعي را استفاده مي کنيم.نظر استاد در مورد وجه چهارم
عموميت حلال و حرام نسبت به حکم تکليفي و وضعي
نظر استاد نسبت به عموميت
کلام مرحوم شيخ انصاري
کلام مرحوم ايرواني (ره)
خود ايشان جواب داده اند، مي فرمايند... (يک نکته را دقت کنيد، نسبت بين باطل شرعي و يا باطل عرفي چيست؟ عام و خاص من وجه است، يک چيزي داريم که هم باطل شرعي است و هم باطل عرفي، مثل مالي که انسان با دزدي به دست مي آورد، هم شرعاً باطل است و هم عرفاً، جايي که باطل شرعي باشد امّا عرفي نباشد، مثل ربا، که ربا را شرع باطل مي داند اما عقلا باطل نمي دانند بلکه آن را خيلي سودآور مي دانند، جايي که باطل عرفي باشد امّا شرعي نباشد، مثل آن جايي که در شريعت اجازه داده شود (البته طبق نظر مشهور فقهاء) مثل اين که پدر زماني که نياز دارد، مي تواند پولي را از جيب پسرش بردارد، و اين حکم اختصاص به پدر دارد و مادر حق ندارد اين کار را انجام دهد، پسر هم حق ندارد از جيب پدر بردارد. اما اين فرض طبق نظر مشهور، اجازه داده شده، باطل عرفي است، عرف مي گويد: يعني چه که کسي از جيب ديگري پول بردارد؟ اما باطل شرعي نيست، مورد ديگر اين است که فرموده اند: ربا بين والد و ولد اشکال ندارد. علي اي حال، بين باطل شرعي و باطل عرفي عموم و خصوص من وجه است)، حالا با اين بيان بگوييم پس قاعده اوليه، عبارت از فساد در معاملات است، طبق همين بياني که ذکر شد.
نقد فرمايش مرحوم ايرواني
جواب اين است که باطل در اين آيه شريفه يعني سبب باطل، اگر بخواهيم بگوييم باطل اعم از باطل شرعي و باطل عرفي است يعني قبلاً بايد يک سببي بطلان شرعي اش اثبات شود، آن وقت بگوييم اکل از اين راه مي شود اکل به باطل، مجرد اين که از ناحيه شرع دليل نداريم، اين عنوان باطل شرعي نمي شود، باطل شرعي يعني «ما يبطله الشرع»، يک طريقي و سببي که شرع آن را ابطال کند، پس چون مراد از باطل يعني سبب باطل و سبب باطل يعني آن که قبلاً و در جاي ديگر بطلان سببيتش، اثبات شده باشد. لذا اين آيه بر اين معنا دلالت ندارد.نظر استاد و نتيجه بررسي روايت تحف العقول
وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُه.
نظری ثبت نشده است .