موضوع: مکاسب محرمه
تاریخ جلسه : ۱۳۸۴/۹/۲۲
شماره جلسه : ۳۴
-
جمع مرحوم شیخ طوسی میان روایات مانعه و روایات مجوزه در بیع عذره و کلام مرحوم شیخ انصاری و مرحوم امام (ره)
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
جمع مرحوم شيخ طوسي ميان روايت مانعه و روايت مجوّزه
ملاحظه فرموديد که شيخ طوسي(أعلي الله مقامه الشريف) روايتي را که دلالت بر منع از بيع عذره داشت بر عذره انسان حمل کرده اند و رواياتي که دلالت بر جواز بيع عذره دارد را بر عذره حيوان مأکول لحم حمل کرده اند، و روايت سماعة را شاهد بر اين جمع خود آوردند، که در روايت سماعة ظاهر روايت اين است که امام(ع) هر دو حکم را در يک مجلس واحد به مخاطب واحد بيان فرموده است. در روايت سماعة اين بود که مردي از امام(ع) سوال مي کند که «أنا ابيع العذرة فما تقول» امام فرمودند «حرام بيعها و ثمنها» بيع و ثمنش حرام است، بعد سماعه مي گويد که امام مي فرمايد: «قال لا بأس ببيع العذرة» بيع عذره اشکالي ندارد. ظاهر روايت سماعه اين است که امام(ع) هر دو مطلب را در يک جلسه واحده و به يک مخاطب واحد بيان فرموده است.کلام مرحوم شيخ انصاري(ره)
مرحوم شيخ انصاري مي فرمايند ما نمي توانيم در روايت واحده مسأله تعارض را مطرح کنيم. بايد بگوييم در اين روايت واحده موضوع اين دو متعدد است. موضوع «حرام بيعها و ثمنها» و «لا بأس ببيع العذرة» دو موضوع است، آن مربوط به عذره انسان است و ديگري مربوط به عذره حيوان مأکول اللحم است. فرمايش شيخ اين است که در چنين مواردي نمي توانيم سراغ ادله علاجيه برويم و از راه ادله علاجيه وارد شويم و مسأله مرجحات سنديه و خارجيه از قبيل موافقت با قرآن و مخالفت با عامه را مطرح کنيم، خير در چنين موردي که در کلام واحد و مخاطب واحد است بايد بگوييم اختلاف در موضوع وجود دارد و سراغ مرجحات سنديه و خارجيه نمي رويم. لذا مرحوم شيخ طوسي روايت سماعه را شاهد بر آن جمع قرار داده. به همين بياني که شيخ انصاري فرموده اند امام(رض) در مکاسب محرمه که البته يک جمع ديگري را براي اين دو روايت عنوان کرده اند که بعداً مطرح مي کنيم.اشکال مرحوم امام(ره) به فرمايش شيخ انصاري(ره)
اشکال دوم امام(ره) بر شيخ(ره)
نظر استاد
و انصاف اين است که اين اشکال امام با اين توضيحاتي که ما داديم و خيلي از آنها در کلام امام نبود، اشکال درستي است. يعني از ادله علاجيه استفاده مي کنيم که اگر دو حکم با هم متعارض بودند آنکه شهرت فتوائيه بر طبق آن قائم است بايد اخذ شود، ممکن است در يک نقل واحد صدر آن مطابق با شهرت فتوائيه باشد و ذيل آن نباشد.اشکال بر مرحوم امام(ره)
لذا اينکه بعضي از بزرگان هم در جواب امام(ره) فرموده اند که ما نمي توانيم فرمايش شما را بپذيريم بايد فرمايش شيخ انصاري را بپذيريم چون در خود ادله علاجيه دارد «يأتي عنکم الخبران المتعارضان».جواب اشکال
«يأتي عنکم الخبران المتعارضان» در سؤال سائل آمده، امّا امام(ع) در جواب، حل مطلق تعارض را بيان مي کنند، امام نمي فرمايند که اگر در تعارض حتما دو نقل متعارض بود من اين دستور را مي دهم، اصحاب از ائمه سوال مي کردند ما گاهي اوقات از شما دو حکم متفاوت مي فهميم، دو خبر مختلف مي آيد، در حل تعارض مي فرمودند که آنکه مطابق با شهرت است آنکه مطابق با کتاب است آنکه مخالف با عامه است آن را اخذ کنيد. لذا اين قواعد باب تعارض است اگر دو حکم متعارض داشتيم مي خواهد اين دو حکم، في نقلين باشد يا مي خواهد في نقلٍ واحد باشد، فرقي ندارد در اينجا هم قواعد باب تعارض جريان دارد.نتيجه بررسي جمع شيخ طوسي(ره)
نظری ثبت نشده است .