موضوع: مکاسب محرمه
تاریخ جلسه : ۱۳۸۵/۲/۱۶
شماره جلسه : ۸۱
-
آراء علماء در بیع به قصد مذکی فقط
-
جلسه ۱
-
جلسه ۲
-
جلسه ۳
-
جلسه ۴
-
جلسه ۵
-
جلسه ۶
-
جلسه ۷
-
جلسه ۸
-
جلسه ۹
-
جلسه ۱۰
-
جلسه ۱۱
-
جلسه ۱۲
-
جلسه ۱۳
-
جلسه ۱۴
-
جلسه ۱۵
-
جلسه ۱۶
-
جلسه ۱۷
-
جلسه ۱۸
-
جلسه ۱۹
-
جلسه ۲۰
-
جلسه ۲۱
-
جلسه ۲۲
-
جلسه ۲۳
-
جلسه ۲۴
-
جلسه ۲۵
-
جلسه ۲۶
-
جلسه ۲۷
-
جلسه ۲۸
-
جلسه ۲۹
-
جلسه ۳۰
-
جلسه ۳۱
-
جلسه ۳۲
-
جلسه ۳۳
-
جلسه ۳۴
-
جلسه ۳۵
-
جلسه ۳۶
-
جلسه ۳۷
-
جلسه ۳۸
-
جلسه ۳۹
-
جلسه ۴۰
-
جلسه ۴۱
-
جلسه ۴۲
-
جلسه ۴۳
-
جلسه ۴۴
-
جلسه ۴۵
-
جلسه ۴۶
-
جلسه ۴۷
-
جلسه ۴۸
-
جلسه ۴۹
-
جلسه ۵۰
-
جلسه ۵۱
-
جلسه ۵۲
-
جلسه ۵۳
-
جلسه ۵۴
-
جلسه ۵۵
-
جلسه ۵۶
-
جلسه ۵۷
-
جلسه ۵۸
-
جلسه ۵۹
-
جلسه ۶۰
-
جلسه ۶۱
-
جلسه ۶۲
-
جلسه ۶۳
-
جلسه ۶۴
-
جلسه ۶۵
-
جلسه ۶۶
-
جلسه ۶۷
-
جلسه ۶۸
-
جلسه ۶۹
-
جلسه ۷۰
-
جلسه ۷۱
-
جلسه ۷۲
-
جلسه ۷۳
-
جلسه ۷۴
-
جلسه ۷۵
-
جلسه ۷۶
-
جلسه ۷۷
-
جلسه ۷۸
-
جلسه ۷۹
-
جلسه ۸۰
-
جلسه ۸۱
-
جلسه ۸۲
-
جلسه ۸۳
-
جلسه ۸۴
-
جلسه ۸۵
-
جلسه ۸۶
-
جلسه ۸۷
-
جلسه ۸۸
-
جلسه ۸۹
-
جلسه ۹۰
-
جلسه ۹۱
-
جلسه ۹۲
-
جلسه ۹۳
-
جلسه ۹۴
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا محمد و آله الطاهرين
نظر علماء در بيع به قصد مذكي فقط
مرحوم شيخ انصاري در مکاسب فرموده اند: بعضي از فقها مثل مرحوم محقق در شرائع و مرحوم علامه، بيع به قصد مذکاي فقط را تجويز کرده اند، يعني جايي که دو لحم داريم و مي دانيم يکي از آنها ميته است و يکي مذکّي، اما معلوم نيست که کدام ميته است و کدام مذکّي؟ بايع بيع مذکّي را قصد کند. تا بحال - در فرع قبلي - مبيع ما مجموع بود، يعني اين دو را با هم متعلق بيع قرار مي داديم كه گفتيم اين بيع به مستحل مانعي ندارد. اما در اين فرع، متعلق بيع را خصوص مذکي قرار مي دهيم و بايع خصوص مذکي را قصد کند و مي گوئيم دو گوشت اينجا است که نمي دانيم کدام ميته است و کدام مذکي و بائع بيع خصوص مذکي را قصد کند.نظر محقق(ره) و علامه(قده)
صورت مسئله اين است كه اينجا که دو گوشت مخلوط است؛ يکي ميته و يکي مذکي، محقق و علامه فتوا داده اند که بايع اگر خصوص مذکّي را قصد كند مانعي ندارد . اين کلام مطلق است . اعم از اينکه مشتري مستحل باشد يا نباشد و اعمّ از اينکه بايع قصد خود را به مشتري اخبار کند يا اخبار نکند . يعني به حسب فتواي اينها ولو مشتري خيال کند که بايع مجموع را مي فروشد و او هم پول مجموع را مي دهد، اما همين مقدار که بائع، خصوص مذکّي را قصد کند مانعي ندارد . آيا اين فتوا درست است يا نه؟بررسي نظر ايندو بزرگوار
اينجا يک اشکالي را مرحوم شيخ در مکاسب دارند، يک کلامي هم در کلمات مرحوم محقق خوئي(أعلي الله مقامه الشريف) وجود دارد و مفصّل تر از همه در کلمات امام(رض) اشکالاتي در اين مورد وجود دارد. اگر اين اشکالات يا يکي از آنها تثبيت شد معنايش اين است که اين فتوا درست نيست و اگر خصوص مذکِّي را قصد كند فايده اي ندارد . اگر بتوانيم اين اشکالات را جواب دهيم نتيجه اين مي شود که همانطوري که بيع المجموع علي المستحل جايز و صحيح است، بيع به قصد مذکي ولو اينكه در مقام تسليم هر دو را به مشتري تسليم مي کند، مي توانيم بگوييم صحيح است .اشكال مرحوم شيخ انصاري(ره) بر اين كلام
مرحوم شيخ در مکاسب در يک سطر مي فرمايد؛ مجرد اين که بايع قصد مذکّي کرده است فايده اي ندارد، براي اينکه بالاخره اين دو، دست مشتري غير مستحل که بيايد، او نمي تواند به اين انتفاع ببرد «لا يجوز الانتفاع به»، علم اجمالي دارد كه يکي از اين دو ميته است و انتفاع به اين جايز نيست، چيزي که انتفاع به او جايز نيست ماليت ندارد و اگر ماليت نداشت معامله آن باطل است ولو اينکه او خصوص مذکي را قصد كرده .نكته ديگري از مرحوم شيخ(ره)
بررسي و نقد فرمايش مرحوم شيخ(ره)
فرمايش مرحوم خوئي(ره)
بعد از فرمايش مرحوم شيخ عبارت مرحوم آقاي خويي را عرض مي کنيم . ايشان مي فرمايند که اگر ما مانع از صحت بيع ميته را اجماع و نص قرار داديم و گفتيم اجماع يا نص داريم که بيع ميته صحيح نيست، مي فرمايد ما نحن فيه از مورد اجماع و نص خارج است، يعني آنجايي که بيع ميته معينه باشد صحيح نيست، اما اينجا ملزم شده است. لذا مي فرمايند که اگر دليل حرمت بيع ميته را اجماع و نص قرار داديم اين بيع به قصد مذکي صحيح است، اما اگر مانع را حرمت الانتفاع قرار دهيم اين فرمايش شيخ درست است. ما اشکالمان را بر کلام مرحوم شيخ عرض کرديم و همان اشکال بر کلام مرحوم آقاي خويي هم وارد است .نقد مرحوم امام(ره) بر فرمايش علامه و محقق(ره)
نظری ثبت نشده است .